Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami

 Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami.

Pyszny makaron z pomidorami na obiad.


Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami
Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami



Ten makaron zrobiła w ponad 40 stopniowym upale we Włoszech. I właściwie bardzo często go powtarzam, ponieważ jest niezwykle aromatyczny, pożywny i można go jeść na zimno. Nie trzeba stać przy kuchni i gotować nie wiadomo ile czasu. To danie proste, jest daniem biedoty sycylijskiej. Dziś na szczęście idziemy do sklepu i możemy kupić mrożone minestrone składające się właśnie z mieszanki 14 warzywek pokrojonych w małe kosteczki.

Przenieście się ze mną do aromatycznych Włoch!


Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami
Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami


Składniki:

- 250 g orecchiette ( to makaron w kształcie drobnych uszu )

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- około 300 g mrożonego minestrone

- 2 ząbki czosnku

- salsa z pomidorków koktajlowych gotowana na szybko, przetarta i pozbawiona tym samym pestek

- sól i pieprz 

- oregano

- pecorino


Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami
Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami


Jak zrobić orecchiette z salsą pomidorową i warzywami?

Najpierw ugotuj salsę z pomidorków koktajlowych. Przytrzyj ją, odstaw. Warzywka ugotuj na parze lub w bardzo małej ilości wody. Ugotuj makaron. Teraz wszystko wymieszaj, dodaj zioła, oliwę z oliwek EVO, pecorino i obiad gotowy!

Prościej się nie da. Spróbujcie eksperymentować z warzywami. Kuchnia w włoska jest szybka i aromatyczna, pobudza do działania i jest pełna radości.





Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!