Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami
Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami.
Pyszny makaron z pomidorami na obiad.
Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami |
Ten makaron zrobiła w ponad 40 stopniowym upale we Włoszech. I właściwie bardzo często go powtarzam, ponieważ jest niezwykle aromatyczny, pożywny i można go jeść na zimno. Nie trzeba stać przy kuchni i gotować nie wiadomo ile czasu. To danie proste, jest daniem biedoty sycylijskiej. Dziś na szczęście idziemy do sklepu i możemy kupić mrożone minestrone składające się właśnie z mieszanki 14 warzywek pokrojonych w małe kosteczki.
Przenieście się ze mną do aromatycznych Włoch!
Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami |
Składniki:
- 250 g orecchiette ( to makaron w kształcie drobnych uszu )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 300 g mrożonego minestrone
- 2 ząbki czosnku
- salsa z pomidorków koktajlowych gotowana na szybko, przetarta i pozbawiona tym samym pestek
- sól i pieprz
- oregano
- pecorino
Orecchiette z salsą pomidorową i warzywami |
Jak zrobić orecchiette z salsą pomidorową i warzywami?
Najpierw ugotuj salsę z pomidorków koktajlowych. Przytrzyj ją, odstaw. Warzywka ugotuj na parze lub w bardzo małej ilości wody. Ugotuj makaron. Teraz wszystko wymieszaj, dodaj zioła, oliwę z oliwek EVO, pecorino i obiad gotowy!
Prościej się nie da. Spróbujcie eksperymentować z warzywami. Kuchnia w włoska jest szybka i aromatyczna, pobudza do działania i jest pełna radości.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!