poniedziałek, 17 marca 2014

CANNELLONI ze szpinakiem i marchewka









Dzis poddam testom naczynie TERMISIL Classic 2,4 L 25 cm x 25 cm 
Jest to naczynie idealne do zrobienia wloskich cannelloni gdyz rurki idealnie sie mieszcza --naczynie na wymiar ! 





Beda nam potrzebne
- cannelloni
-marchewka
-szpinak- mrozony badz swiezy
-czosnek
-sos beszamelowy
-ser zolty
-ser typu ricoota lub twarozek wiejski
-ziola jakie lubimy
-oliwa z oliwek oraz maslo
-swieze pomidory badz pomidory z puszki w zalewie
-lyzka dobrej smietany 18 %












Wykonanie jest banalnie proste !

Na patelnie lub do palskiego naczynia dajemy lyzke masla, czosnek pokrojony niedbale, pokrojone swieze pomidory, ziola- w moim przypadku to pietruszka-natka oraz bazylia, nastepnie dodajemy sol i pieprz oraz oliwe z oliwek....


Calozsc dusimy pod przykryciem 



Nastepnie ...





Miksujemy w blenderze marchewke na "proszek" i dodajemy, mieszamy i przykrywamy.Dusimy !







Dodajemy szpinak mrozony lub swiezy , mieszamy, przykrywamy, dusimy ....











Dodajemy reszte marchewki, kropimy oliwa z oliwek, przykrywamy , dusimy ....














Dodajemy lyzke dobrej smietany, mieszamy i dusimy jeszcze troszke pod przykryciem do uzyskania jednolitej masy , ktora napelnimy nasze rurki










Odstawiamy nasze nadzienie do ostudzenia gdyz na samym koncu dodamy ser typu ricotta okolo 3 lyzek lub ser twarogowy wiejski 









Przekladamy szpinak z marchewka do szklanej misy i dodajemy twarog.Urabiamy najlepiej reka ... I przygotowujemy rurki do nadziewania. Ja poszlam na latwizne, do nadziewania rurek uzylam  szprycy-strzykawy dekoratora .... Dno naszego naczynia smarujemy maslem.





Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rurki ukladamy w szklanym naczyniu TERMISIL Classic 2. 4  L




Posypujemy nasze surowe rurki tartym serem zoltym w dowolnej ilosci jak lubimy, moze to byc oczywiscie mozarella lub inny ser jaki lubimy . 

Przygotowujemy beszamel i polewamy nim nasze rurki tak aby sos calkowicie je przykryl. Dodajemy na wierzch ser zolty i ...do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu z cannelloni. Jeden producent podaje 20 min. drugi az 40 min . Zapiekamy. 


Podajemy naturlanie bardzo cieple ale nie gorace!



Genialnie smakuje na drugi dzien jesli oczywiscie zostanie!




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !