piątek, 28 marca 2014

Muszelki spod Etny



Dzisiaj ponownie odwiedzimy Sycylie...



Pojedziemy do Parku Narodowego , pod Etne...! (Etna to największy wulkan w Europie i jeden z najbardziej aktywnych na świecie, ok. 3.340 m n.p.m. Jego wysokość się zmienia, w zależności od erupcji i ilości zastygłej lawy. Szacuje się, że od początku XX wieku Etna "urosła" o ok. 60 m. Ma on ponad 270 kraterów bocznych, i wciąż tworzą się nowe...)
Te czarne kamienie ze zdjecia to autentyczna lawa z Etny- taka moja slabosc do nietuzinkowych i niekieszonkowych pamiatek z roznych podrozy ;-) Mozna rzec- MALMA byla na ETNIE ...


Zatrzymamy sie na obiedzie w Catania, w drugim co do wielkosci miescie na Sycylii... Zabierzemy ze soba CONCHIGLIE RIGATE MALMA.. bo jestesmy oczywiscie nad morzem ,coz innego niz muszelki ?

 
I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny.

Skladniki-
-conchiglie rigate Malma
-mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu
-sos pomidorowy
-pomidory z puszki
-marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko
-oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia.

 Wykonanie- 
Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke, czosnek, bazylie, sol, pieprz ( przyprawiamy jak lubimy) ,oliwe z oliwek- mieszamy i zamykamy garnek pokrywka-dusimy miesko .

 

Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy uwazajac by wszystko nie bylo za bardzo wodniste. Glownym skladnikiem jest duzo na prawde duzo mieska...i dokladamy bazylie...




Dusimy pod przykryciem, nastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar wody wyparuje


Miedzyczasie gotujemy wode na Conchiglie Rigate MALMA i gotujemy je 8 minut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-) 

Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny sos.Dodajemy duzo bazylii i...
Smacznego! Muszelki MALMA spod Etny- gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !