czwartek, 10 lipca 2014

Biszkopt genueński




Biszkopt genueński:
60 g niesolonego masła
4 jajka (ocieplone do temperatury pokojowej)
115 g cukru
115 g mąki


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.
Biszkopt *: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać .
Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut .
Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru.
Formę umyć, zrobić krążek z folii aluminiowej, włożyć biszkopt podzielony na 2 krążki.

Jeśli posiadasz CC Major Kenwood, to sprawa ma się troszkę inaczej.

Składniki-
-300g świeżych jaj- białko i żółtko
-30 g białek
-140 g cukru
-szczypta soli
-170 g mąki
-70 g niesolonego,rozpuszczonego masła



Zamocuj trzepaczkę,do misy Kenwood włóż jaja , białka, sól i cukier.Ustaw temp. Na 60 C a predkość mieszania na 2.Po osiągnięciu odpowiedniej temp. Ubijaj masę przez kolejne 5 min.Wyłącz podgrzewanie, zwiększ prędkość mieszania do 6.Do czasu aż masa będzie lekka i puszysta.Następnie domieszaj delikatnie mąkę i dodaj po troszku roztopionego masła, powoli , aby nie uwolnić powietrza z masy.Przełoż maśę do tortownicy i piecz jak wyżej. Przed przekrojeniem biszkopta należy odczekać 24 godziny.



Na skomponowanie ciasta, wystarczy
  • 2 torebki galaretki truskawkowej
  • wiśnie lub truskawki
  • śmietana 30 % lub 36%
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić.
Ubić śmietanę na sztywno . Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę, zmiksować.

Poczekać około 5 minut, aż masa leciutko stężeje , wylać ją na biszkopt.

Następnie wygładzić powierzchnię.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wymieszać dokładnie.


Na wierzchu pianki poukładać owoce (jeśli używacie mrożonych, poukładać zamrożone). Owoce zalać tężejącą lekko drugą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin.




2 komentarze:

  1. Niesamowitość ... pyszność .... piękność :) ....

    i ciekawostka też: biszkopt z masłem (tłuszczem) - pierwszy raz chyba się z tym zetknęłam. Muszę wypróbować ... koniecznie!

    Pozdrawiam serdecznie

    Szkat

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !