Konkurs z makaronem Malma






O MAMMA MIA ! GOŚCIE JADĄ !
i to goście nie byle jacy !

Wyobrazcie sobie, że dostajecie wiadomość, że jadą do Was goście. Goście z Włoch. .


Waszym zadaniem jest ich ugościć. Jednym obiadem.
Jest to małżeństwo bez dzieci, to bardzo ułatwia zadanie. Mąż i żona. Kropka.
Macie czas na zastanowienie się jaką potrawę , oczywiście makaronową podalibyście Włochom na obiad. Taki według Was strzał w dziesiątkę...Oczywiście są to Włosi przestraszeni wizją schabowego z kapustą . Chcą jednak zjeść coś swojego, włoskiego, makaronowego, ale według Waszej fantazji.
Wy musicie wypaść jak najlepiej i podać im danie zrobione z makaronu, które ich nie zawiedzie, które będzie im na pewno smakowało i będą chcieli wrócić do Was raz jeszcze...Nie musi być skomplikowane, drogie. właśnie z tego słyną Włosi- z niewielkiej ilości dostępnych składników, zrobią wspaniały makaron.

Serdecznie Was zatem zapraszam na konkurs z makaronami
MALMA!-per l'amore della pasta!

Konkurs trwa od dnia 31 lipca do godziny 23.59 dnia 24 sierpnia 2014

1/ Zrób włoskie danie z makaronu 

2/ Zrób zdjęcie lub kilka zdjęć i wyślij na adres zkuchnidokuchni@interia.pl , z dopiskiem w temacie „Konkurs Malma” ,a w treści wiadomości napisz nick z FB i jako kto mnie obserwujesz NA BLOGU, będzie mi łatwiej skojarzyć.

3/Proszę o zamieszczenie przepisu TYLKO pod tym postem

oraz

N A G R O D A

Dwa zestawy makaronów Malma ,składające się z 12 paczek różnego rodzaju makaronu każdy.

Regulamin Konkursu-
1/ Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Kasia, właścicielka bloga 
Z Kuchni Do Kuchni. Sponsorem nagród jest MALMA , natomiast wysyłką nagrody zajmie się agencja marketingowa http://synertime.pl/
2/Dwóch zwycięzców wybiera SPONSOR. Wyniki ogłaszam tutaj na blogu oraz na fp Z Kuchni Do Kuchni w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.
3/Możesz zrobic dowolną ilość dań, a swoje propozycje fotograficzne wysyłaj na adres zkuchnidokuchni@interia.pl
4/Przepisy muszą być opisane nickiem lub imieniem , te anonimowe będę usuwać.
5/Niezależnie od ilości przesłanych zgłoszeń konkursowych, nagrodę można wygrać tylko jedną.
6/Zgłoszony przepis nie może być skopiowany z książki, strony internetowej, czy też cudzego bloga(nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog.Zaznaczcie to pod przepisem). Przepisy skopiowane, usuwam. To ma być Wasz pomysł. Wasze wykonanie.
7/Na fp Z Kuchni Do Kuchni na FB ,utworzę specjalny album/galerię Waszych prac, przesłanie zdjęć jest równoważne ze zgodą na ich publikację w galerii na FB i na blogu.
8/Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
9/Dodanie zgłoszenia jest równoznaczne z akceptacją powyższego regulaminu.
 Buon Appetito ! 

Komentarze

  1. Witam ja poczęstowałabym Włoskich gości domowym Spaghetti :)
    składniki:
    250 g makaronu spaghetti
    6 łyżek oliwy
    1/2 kg mięsa mielonego ja użyłam wołowiny
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 puszka pokrojonych pomidorów
    pieprz sól do smaku
    bazylia
    przygotowanie :
    Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
    Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut.
    Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylie. Wymieszać, dusić ok. 20 minut.
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem. Spaghetti gotowe! Smacznego Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za dodanie zgłoszenia konkursowego ! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Oto przepis MAKARON Z CUKINIĄ I PIETRUSZKĄ Z
    DOMOWEGO OGRÓDKA -gotujemy makaron, na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek i dodajemy
    czosnek i cukinię pokrojoną w piórka,a następnie dodajemy przecier
    pomidorowy(domowej roboty).
    Na koniec makaron wrzucamy do sosu.Podajemy na
    talerzach, ze świeżą pietruszką i posypany świeżo tartym parmezanem! Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lasagne, a szpinak mam zawsze zamrożony, pozostałe składniki to podstawa, którą prawie każdy ma, a po rybkę można szybko skoczyć do pobliskiego sklepu :-) Pysznie i szybko :-) Potem tylko pieczenie i gotowe!

    Lasagne ze szpinakiem i łososiem

    1 opakowanie makaronu lasagne
    800g surowego łososia
    2 opakowania mrożonego szpinaku
    500ml śmietanki uht
    3 długie serki topione śmietankowe
    masło
    sól
    pieprz
    czosnek
    60 g masła
    4 czubate łyżki mąki
    500 ml mleka
    150 g żółtego ser


    Sos szpinakowy: na patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku. Gdy szpinak się rozmrozi i trochę podsmaży, dodajemy śmietankę i pokrojony serek topiony. Całość dusimy, cały czas mieszając.
    Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, rozmieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Łososia dzielimy na dwie części i kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku.
    Dno lasagniery smarujemy połową sosu beszamelowego, aby makaron nie przywarł do naczynia. Następnie układamy warstwę obgotowanego makaronu lasagne, potem połowę sosu szpinakowego, na którym układamy kawałki łososia. Całość przykrywamy kolejnymi płatami lasagne, nieco dociskając. Powtarzamy nakładanie sosu szpinakowego, łososia i znów makaronu. Wierzch lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200st, a następnie zapiekamy ser bez przykrycia przez 10 minut.

    Basia pani_misiowa@vp.pl

    PS. Zdjęcie wysyłam na mail. Dzisiaj uraczyłam tą lasage rodzinę i przyjaciół - wszystkim smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za dodanie wpisu na konkurs, już w galerii!

      Usuń
  4. Uwielbiam włoską kuchnię za jej prostotę, dbałość o jak najlepsze produkty i ten smak ....
    Proponuję makaronową sałatkę ze szparagami

    Makaronowa sałatka ze szparagami
    SKŁADNIKI :

    główki szparagów ( z 1 pęczka lub 1 słoik szapargów w zalewie)
    1 szklanka makaronu penne ( objętość przed ugotowaniem)
    100 g szynki szwarcwaldzkiej
    2 jajka
    garść rukoli
    pomidorki koktajlowe
    sól morska do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    oliwa z oliwek do skropienia sałatki


    PRZYGOTOWANIE :

    Gotujemy jajka ( 6-8 minut). Najlepiej aby nie były ugotowane całkiem na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w półplasterki.

    Makaron gotujemy all dente w lekko posolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy do wystudzenia.

    Umyte pomidorki kroimy na pół a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki.

    Szparagi gotujemy na parze do miękkości.

    Do miseczki wkładamy makaron i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym. Dodajemy listki rukoli, pokrojone pomidorki i jajka, plasterki szynki i szparagi. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

    Pozdrawiam
    ecco39@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Znajomych z Włoch chciałabym podać coś z pogranicza dwóch kuchni, włoskiej i polskiej. Przygotowałabym tagiatelle z kurkami i polędwicą wołową.
    Składniki:

    1. makaron tagiatelle
    2. 500 gram kurek
    4. 400 gram polędwicy wołowej
    5. czosnek
    6. pietruszka
    7. sól, pieprz
    8. zioła: świeży tymianek i oregano
    9. cebula ( jedna, średnia)
    10. śmietana 18% ( 200 ml)
    11. masło klarowane
    Przygotowanie:

    Na nierozgrzane masło wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i kilka ząbków czosnku ( wg. uznania), podgrzewamy, aż cebula i czosnek się przyrumienią.
    Dodajemy opłukane kurki i smażymy ok 7 minut, tak, żeby kurki były al dente. Odkładamy kurki do miseczki i na tej samej patelni szybko podsmażamy polędwicę pokrojoną w nieduże, cienkie kawałki. Po 3-4 minutach dorzucamy z powrotem kurki i dodajemy świeże zioła, takie jak tymianek, oregano i pietruszkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Na sam koniec wlewamy śmietanę i po podgrzaniu wrzucamy makaron na patelnię. Na sam koniec posypujemy danie tartym parmezanem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za dodanie smacznego przepisu..pozdrawiam!

      Usuń
  6. Makaron z tuńczykiem i pomidorami :) myślę że zadowoliłoby to podniebienie gości :)
    składniki:
    250 g makaronu rurki
    2 puszki tuńczyk rozdrobniony w oleju
    3 pomidory
    sól i pierz do smaku oraz maggi
    przygotowanie :
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzi. odcedzić. w misce wymieszać tuńczyka z pokrojonymi w kostkę pomidorami doprawić solą pieprzem i magą :) całość wymieszać z makaronem :) i Gotowe proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uraczę ich oddając hołd ich tradycyjnej potrawie.

    Rodem z Italii Carbonara, wersja bez udziwniania...

    Dlaczego taka nazwa? Bo carbonara, którą możemy zamówić w polskich restauracjach jest przeważnie zupełnie inna od tej prawdziwej, włoskiej. Śmietanowe sosy, powymyślane dodatki niewiele mają wspólnego z tą pierwotną. Ja mam ten przepis od kolegi, który przez jakiś czas mieszkała u zwykłej włoskiej rodziny i tam właśnie tak się jadło. Składniki spisałam tak mnie więcej, bo robię na oko. A tak jako ciekawostkę powiem, że spaghetti carbonara to nie jest jakieś wykwintne włoskie danie jakbym można czasem sądzić. Wręcz przeciwnie - to danie, które powstało w czasach ogromnej biedy, gdy łączyło się najprostsze składniki, jakie były pod ręką.

    składniki:
    boczek 100 g.
    cebula 1 duża
    makaron tagliatele 400 g.
    3 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    parmezan (prawdziwy) 2 łyżki
    sól
    grubo mielony pieprz



    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ważne by ugotować al dente.
    Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy wraz z posiekaną drobno cebulką.
    Makaron wrzucamy na patelnię.
    W międzyczasie w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startym parmezanem, doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem, całość mieszamy na gładką masę i wlewamy to wszystko na patelnię z makaronem i dodatkami. Mieszamy chwilę na ogniu, ale chwileczkę, ok. minutki, bo sos ma być gładki, a jak dłużej potrzymamy to jajko się zetnie i będzie jajecznica ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spaghetti z bakłażanem,pomidorami i oliwkami z czosnkową nutą
    1 duży bakłażan lub dwa mniejsze
    – 4 pomidory
    – 4 ząbki czosnku
    – po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
    – 400 g makaronu
    – oliwa z oliwek
    – sól, pieprz
    – 50 g parmezanu
    - kilka zielonych oliwek
    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Bakłażana pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki (wtedy się nie spali). Bakłażana lekko posól, odczekaj 10 minut i wypłucz.

    Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek. Po chwili wrzuć bakłażana, a po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś około 10 minut.
    W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Teraz coś dla grzybiarzy, którzy w sezonie (czyli teraz) zawsze mają kurki w domu, więc dla niespodziewanych gości będzie danie jak znalazł!
    PS. To kolejne danie przygotowane po raz pierwszy na Twój konkurs, które zagości na stałe w moim menu :-)

    Penne z kurkami w śmietanie

    2 szklanki makaronu penne
    200g kurek
    500ml śmietanki uht
    1 cebula
    1 łyżeczka mąki
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    naturalne „warzywko” z suszonych warzyw

    Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę. Następnie zwiększamy ogień i wrzucamy umyte kurki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i „warzywkiem”. Smażymy cały czas mieszając – nie za długo, aby kurki nie stały się gumowate. Następnie zmniejszamy ogień i na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy łyżeczkę mąki. Dusimy do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy ze świeżymi ziołami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Makaron z leczo :-)

    - 200 g fasolki szparagowej - u mnie żółta i zielona
    - 2 papryki - czerowna i żółta
    - 3 pomidory
    - 150 g pieczarek
    - 150 g kabanosów
    - 1/2 koncentratu pomidorowego w słoiku
    - szczypta chilli
    - sól do smaku
    - 1 łyżeczki suszonej bazylii
    - 1 łyżeczka suszonego oregano
    - 1 łyżeczka suszonego majeranku
    - opakowanie makaronu chifferi rigati

    Do garnka wrzucamy fasolkę, paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory pokrojone na kawałki, zalewamy to wszystko 1 szklanką wody. Zagotowujemy i dodajemy zioła suszone i sól oraz chilli. Na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości. W tym czasie kabanosy podsmażamy lekko na suchej patelni i wrzucamy do garnka. Dodajemy na koniec koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy all dente, odcedzamy i dodajemy do leczo. Mieszamy i przekładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  11. A może zapiekanka makaronowa z brokułem :)
    składniki:
    250 g makaron świderki
    1 szt brokuł
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    2 średnie filety z piersi kurczaka
    1 śmietana 12 %
    20 dag ser żółty
    sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
    olej
    przygotowanie :
    makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. odcedzić :) Kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka, brokuł ugotować w osolonej wodzie( odcedzić) kukurydzę także odcedzamy. Ze śmietany , soli , pieprzu i ziół prowansalskich robimy sos . składniki wszystkie mieszamy na brytwanie posypujemy startym żółtym serem. zapiekamy 20 min w 200 stopniach :) Smacznego ! szybko smacznie i tanio :) można podawać z ketchupem :)

    OdpowiedzUsuń


  12. Makaron ze szpinakiem w sosie serowym z kawałkami piersi kurczaka i pomidorkami koktajlowymi
    Dowolny MALMA ugotowac wg przepisu. Szpinak(u mnie mrozony) rozmrozic dodac przecisniety zabek czosnku przyprawic wegetą i dodac łyżke lub dwie śmietany. Piers z kurczaka pokroić w kostke polac magii i wrzucic do smazenia na patelnie. Przytować sos serowy wg przepisu na opakowaniu- u mnie jest to "sos serowy z brokułami" Krorr. Nałożyc makaron na talerz wyłożyć kurczaka, obok szpinak i polac to wszystko sosem. Przyozdobić polowkami lub ćwiarkami pomidorków koktajlowych i posypać to wszystko prazonymi pestkami słonecznika!

    OdpowiedzUsuń
  13. II Danie Polsko-włoskie :)
    Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie serowym
    Dowolny ugotowac wg przepisu. Brokuł pokroić w różyczki i ugotować.Piers z kurczaka pokroić w kostke, przyprawic i wrzucic do smazenia na patelnie. Przytować sos serowy wg przepisu na opakowaniu- u mnie jest to "sos serowy z brokułami" Krorr. Nałożyc makaron na talerz wyłożyć kurczaka, obok brokuł i polac to wszystko sosem. Na koniec posypać z wierzchu prazonymi pestkami słonecznika!Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fusilli al torchio z brokułem i szynką parmeńską
    Smaczna, aromatyczna propozycja obiadowa z Włoch :)

    200 g makarony Fusilli al torchio
    1/2 brokuła
    100 g szpinaku mrożonego w brykiecie
    100g szynki parmeńskiej
    sól, pieprz
    ser a'la parmezan

    Sposób przygotowania

    Makaron ugotować al dente. Brokuła ugotować na półtwardo.
    Szpinak rozmrozić na suchej patelni, dodać pokrojoną szynkę, podsmażyć, dodać pokrojonego w plastry brokuła. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (szynka jest słona). Wymieszać z makaronem. Jeszcze na patelni posypać serem, wymieszać.
    Smacznego :)
    Kasia M-S / czarrnaodkcuhni.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Czosnkowy makaron z karczochami
    Szybko, smacznie i aromatycznie :)
    Składniki
    200 g ulubionego makaronu
    2 pomidory
    1 puszka tuńczyka
    5 ząbków czosnku
    5-6 karczochów z zalewy
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    świeże zioła do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Makaron ugotować al dente. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, osączonego tuńczyka, pokrojonego w półplasterki pomidora, sól, pieprz, 2-3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszać.
    Makaron przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć pokrojone w połówki karczochy i udekorować ziołami.
    Smacznego :)
    Kasia M-S / przepis pochodzi z mojej strony czarrnaodkuchni.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Gdyby nagle powstała potrzeba stworzenia czegoś włoskiego, w dodatku szybkiego i pysznego, z pewnością byłby to nasz autorski przepis na makaron z ulubionymi dodatkami.
    1 opakowanie makaronu, najlepiej grube wstążki ale każdy się nada
    1 czerwona cebula
    5-8 plasterków dobrej szynki
    pół słoika suszonych pomidorów
    opakowanie serka mascarpone
    parmezan do posypania
    Do gotowania wrzucamy makaron a w tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy w artystycznie nierówne części suszone pomidory, cebulę oraz szynkę w kostkę i podsmażamy na oleju z pomidorów zaczynając od cebulki przez szynkę a na koniec pomidory, kiedy będą usmażone dodajemy serek i mieszamy. Łączymy z makaronem, wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
    Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych dań:)
    Ania K-G
    anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Włosi i makaron na obiad to niełatwa sprawa. Proponuję zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch. Danie lekko asekuracyjne, ale z fantazją ;)
    Farsz zielony - szpinak + ser z niebieską pleśnią. Wegetariański, gdyby się okazało, że nie jedzą mięsa
    Farsz biały - pierś kurczaka + pieczarki + śmietana + cebula + mozarella. Farsz z lekko polskim akcentem, gdyby chcieli zaryzykować i oderwać się od typowo włoskich sosów
    Farsz czerwony - klasyczne bolognese z mięsem mielonym. Dla Włochów, którzy świata poza swoją kuchnią nie widzą.

    Zdjęcie wysłane na maila

    Justyna M.

    OdpowiedzUsuń
  19. Włosi i makaron na obiad to niełatwa sprawa. Proponuję zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch. Danie lekko asekuracyjne, ale z fantazją ;)
    Farsz zielony - szpinak + ser z niebieską pleśnią. Wegetariański, gdyby się okazało, że nie jedzą mięsa
    Farsz biały - pierś kurczaka + pieczarki + śmietana + cebula + mozarella. Farsz z lekko polskim akcentem, gdyby chcieli zaryzykować i oderwać się od typowo włoskich sosów
    Farsz czerwony - klasyczne bolognese z mięsem mielonym. Dla Włochów, którzy świata poza swoją kuchnią nie widzą.

    Zdjęcie wysłane na maila

    Justyna M.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Makaron z pesto i brokułem


    składniki:

    250 g makaronu rurki
    1 brokuł
    3 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów
    200 g sera, użyłam kwasowo-podpuszczkowego dojrzewającego w solance sera Aristides (można również użyć fety)

    Makaron ugotować al'dente i przelać wodą, ja użyłam makaronu rurki ale może być każdy inny. Brokuła podzielić na różyczki i również ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Ser pokroić w kostkę. Następnie ugotowany makaron wymieszać z pesto. Do makaronu wymieszanego z pesto dodać pokrojony ser i różyczki ugotowanego brokuła. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać.

    OdpowiedzUsuń
  22. Makaron z cukinią w sosie śmietanowym


    składniki:

    250 g makaronu, użyłam tasiemki
    2 nieduże cukinie, użyłam żółtej i zielonej
    150 ml śmietanki 30%
    sól z pieprzem
    20 g sera cheddar
    kolorowy pieprz
    olej do smażenia

    Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Cukinie umyć, odkroić końce, usunąć miąższ z nasionami i pokroić razem ze skórką w kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i dodać cukinię. Smażyć aż cukinia zmięknie ale nadal będzie chrupka. Dodać słodką śmietankę, starty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilkę jeszcze dusić aby smaki sie wymieszały. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze, na wierzchu oprószyć kolorowym pieprzem i podawać.

    OdpowiedzUsuń
  23. Makaron z suszonymi pomidorami i bazylią


    składniki:

    250 g makaronu rurki
    1 opakowanie mozzarelli małe kulki
    200 g pomidorków cherry
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
    kilka listków bazylii
    1 łyżka przyprawy Kamis -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

    Makaron ugotować al'dente, osączyć i przestudzić. Małe mozzarelle przekroić na pół. Pomidorki cherry przekroić na połówki lub jeśli większe na ćwiartki. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Listki bazylii drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość skropić zalewą z pomidorków lub oliwą i jeszcze raz wymieszać. I podawać udekorowane listkiem bazylii.Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pastani na zielono : (4 osoby)

    Składniki :
    1 opakowanie makaronu pastani
    1 świeży brokuł
    1 kalarepa
    4 brykiety szpinaku
    garść żółtej fasolki szparagowej
    250 ml jogurtu naturalnego
    pieprz, zioła prowansalskie

    Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie, fasolkę szparagową kroimy w słupki ok. 3-4 cm i gotujemy do miękkości.
    Kalarepę również kroimy w słupki i przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, dusimy na delikatnym ogniu. Teraz przekładamy brokuły i fasolkę, i jeszcze lekko razem dusimy. Zalewamy wszystko jogurtem i doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Jeśli jogurt zważy się, to nie ma problemu, możecie delikatnie zagęścić go mąką rozrobioną w wodzie. Całość mieszamy z makaronem tak, żeby sos dobrze okleił makaron. Gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby)


    Składniki :
    1 opakowanie makaronu kolanka
    1 koncentrat pomidorowy
    1/2 kostki bulionu warzywnego
    100 g jogurtu
    pieprz
    sól
    oregano
    bazylia
    ser żółty

    Makaron gotujemy al dente.
    W tym czasie do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :)
    Makaron po ugotowaniu możemy przelać wodą, ale nie koniecznie. My odcedzamy i wrzucamy do garnka, i przelewamy oliwą z oliwek. A na makaron wlewamy nasz sos i dobrze mieszamy, makaron ma nieco pływać w sosie. Chodzi o to, aby dobrze wypełnił kolanka :)

    Teraz przekładamy na głęboki talerz i posypujemy tartym żółtym serem :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Spaghetti z rukolą i porem: (4 osoby)

    Składniki :

    1 makaron spaghetti
    1/2 opakowania rukoli
    1 por
    2 ząbki czosnku
    2 buraki
    pieprz, sól
    słodka śmietanka do sosów
    oliwa z oliwek

    Makaron gotujemy al dente z dwoma burakami, aby uzyskać różowy kolor. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy odrobiną oliwy z oliwek.
    Por myjemy i kroimy w drobną kostkę, rukolę oczyszczamy z ogonków i również dobrze płuczemy pod bieżącą wodą.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżek i dodajemy por, który blanszujemy. Teraz wlewamy słodką śmietankę i dusimy, aż lekko zgęstnieje. W tym momencie dodajemy przeciśnięty czosnek i rukolę. Zmniejszamy maksymalnie ogień i doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i wyłączamy ogień. Sos wlewamy do makaronu i dobrze wszystko mieszamy tak, aby sos okleił makaron.

    Prosty i bardzo smaczny szybki obiad. Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  27. Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby)

    Składniki:
    opakowanie makaronu świderki
    1 młoda cukinia
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżki kukurydzy z puszki
    szczypior
    cebula
    mały jogurt naturalny
    oliwa z oliwek
    przyprawy: pieprz, estragon, sos sojowy, świeża papryka chili (mała)

    Makaron ugotować w osolonej wodzie „al dente”. Cukinię umyć i pokroić w cienkie pół plasterki wraz ze skórką. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Cukinię i cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie do miękkości , posypać estragonem, dodać pokrojony szczypior, czosnek i kukurydzę. Wlać jogurt, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sosem sojowym, zamieszać, chwilę dusić. Wymieszać z makaronem, posypać drobno pokrojoną papryczką chili. Jako opcję możecie posypać żółtym serem i chwilę zapiec w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  28. Tagliatelle z kurkami (4 osoby)

    Składniki :

    1 opakowanie kurek lub tyle samo nazbieranych własnoręcznie.
    1 duża cebula
    250 gram śmietany słodkiej (max. 18%)
    1 opakowanie makaronu tagliatelle
    sól, pieprz, oliwa z oliwek

    Nastawiamy osoloną wodę na makaron, a w tym czasie oczyszczamy kurki, kroimy cebulę w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła.
    Po 2-3 min. dodajemy oczyszczone kurki i również dusimy ok. 2 min.
    Teraz wlewamy całą słodką śmietanę i dusimy, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum.
    Makaron ugotowany przelewamy lekko wodą, ale nie koniecznie. Są dwie szkoły, więc jak wolicie.
    Na pewno ważne jest polanie makaronu oliwą z oliwek. Nadaje ona piękny zapach i dodatkowy smak. Przekładamy makaron do patelni z kurkami, wszystko mieszamy i wyłączamy ogień.
    Podajemy w głębokich talerzach.

    OdpowiedzUsuń
  29. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby)

    Składniki :

    1/2 paczki spaghetti
    3 duże pomidory
    1/2 cebuli
    5 łyżek oliwy z oliwek
    zioła prowansalskie
    1 ząbek czosnku
    roszponka

    Gotujemy makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek.

    Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy sporą ilość ziół i jeden przeciśnięty ząbek czosnku . Delikatnie przesmażamy tak, aby czosnek jedynie zeszklił się. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy, aby zioła z czosnkiem pokryły makaron. Wyłączamy gaz.
    Makaron kładziemy na talerz i na niego wykładamy pomidory z jogurtem. Posypujemy listkami roszponki lub szczypiorkiem.

    Smacznego :)
    Całość pracy nie zajmie Wam więcej niż 20 min., i uciekamy z kuchni rozkoszować się pysznym orzeźwiającym daniem.

    OdpowiedzUsuń
  30. Makaron ze szpinakiem (4-5 osób)

    Składniki:
    opakowanie makaronu penne
    świeży szpinak
    puszka pomidorów krojonych
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku (wg uznania)
    oliwa z oliwek
    przyprawy: tymianek, pieprz, zioła prowansalskie

    Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie „al dente”, odcedzić. Można przelać zimną wodą.
    Szpinak umyć, odciąć łodyżki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem.

    Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc.

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiamy makaron i kuchnię włoską , więc proponuję kurczaka w szpinaku z makaronem :
    połowa sporej piersi z kurczaka
    łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
    makaron razowy u mnie rurka , około 20 dag
    5 kostek mrożonego szpinaku
    olej
    sól czosnkowa lub sól, suszona natka pietruszki i czosnek w granulkach ( wg smaku)
    Imbir 2 szczypty ( wg smaku)
    pół łyżeczki pieprzu cytrynowego ( wg smaku)
    około 100 ml śmietanki 30%
    Mięso z piersi kurczaka myję i osuszam, następnie kroję w kostkę i mieszam z olejem i przyprawą.
    W między czasie gotuję makaron odcedzam.
    Szpinak duszę w małej ilości wody ( 150 ml) około10 minut, przyprawiam go solą czosnkową, w tym czasie obsmażam kurczaka w woku. Jak się ładnie przyrumieni dodaję podduszony szpinak. Przyprawiam imbirem i pieprzem cytrynowym, duszę całość chwilę , po czym wlewam śmietankę, duszę jakieś 5 minut i gotowe.
    Makaron można dodać do sosu i całość zmieszać, ale bardziej apetycznie wygląda podany obok mięsa i sosu:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Kolejna propozycja to makaronowe placuszki, są przepyszne ;)

    8 łyżek ugotowanego makaronu kokardki
    4 plasterki sera żółtego
    4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej
    łyżka posiekanej, zielonej cebulki
    2 małe jajka lub 1 duże
    łyżka skrobi lub mąki
    sól czosnkowa wg smaku
    łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    olej do smażenia
    sos czosnkowy i ketchup jako dodatek
    Makaron ( można wykorzystać nadwyżkę po obiadową ) wsypuję do miski . Szynkę i ser żółty kroję w paseczki, następnie w kostki , dodaję do makaronu. W garnuszka roztrzepuję jajka, dodaję skrobię, mieszam, przelewam do miski z makaronem, dodaję posiekaną cebulkę i przyprawy. Całość mieszam , nabieram porcje łyżką i smażę placuszki. Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.

    OdpowiedzUsuń
  33. Podam jeszcze Spaghetti z sosem z wędzonej makreli i mascarpone

    500 g makaronu spaghetti
    2 makrele wędzone
    Duża cebula
    Masło około 100 g
    300 ml śmietany 18 lub 12 %
    150 g mascarpone
    50 ml wody
    Pieprz mielony łyżeczka lub wg smaku
    Chili wg smaku
    Papryka słodka 1 łyżeczka
    Makron gotuje al.dente, hartuję i odcedzam. Cebule obieram i kroję w piórka, można w kostkę.
    Makrele obieram z ości i skóry. W miseczce łączę serek i śmietaną.
    W większym rondlu rozpuszczam masło, i przesmażam na nim cebulę, jak zmięknie dodaję rozmieszaną śmietanę z serkiem . Chwilę gotuję i dodaję makrelę. Podlewam gorącą wodą ( około 100 ml) Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką i chilli. Mieszam , jeszcze chwilę trzymam na „gazie” i dodaję makaron. Łączę go z sosem i od razu podaję.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ostatnia propozycja, bo nie skończę :) Spaghetti ze szpinakiem

    50 dag spaghetti
    10 dag świeżego szpinaku
    10 dag serek topiony cheddar
    250 ml chudego mleka
    100 ml śmietanki 30%
    pieprz biały mielony wg smaku
    imbir wg smaku
    pieprz cytrynowy wg smaku
    sól morska mielona do smaku

    Szpinak przepłukuję pod bieżącą wodę i odstawiam aby odciekła z niego woda. Następnie drobno kroję.
    Makaron gotuję na pół twardo.
    W szerokim rondlu rozgrzewam mleko i rozpuszczam w nim serek topiony, dodaję posiekany szpinak i przyprawy, duszę chwilę i dolewam śmietankę, doprawiam do smaku solą. Ugotowany makaron odcedzam i dodaję do sosu, mieszam całość i podaję .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!