niedziela, 27 lipca 2014

Sałatka sycylijska nr 2


No i kolejna sałatka sycylijska na zimę lub na co dzień do kanapek.
Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO !





Składniki

1 kg ogórków
1 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby
2 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki 
seler naciowy 4 porcje
zalewa:
1 szklanka octu 10% JAMAR
1 szklanka cukru
2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki soli
3 łyżki pieprzu
listki mięty
ziarna kolendry,pieprzu

Ogórki umyć, obrać i pokroić w talarki.

Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pokroic w paski również. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli ,kolendry,miety i pieprzu . Gotować około pół godziny. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy do pół godziny.Zostawiamy w wodzie do całkowitego wychłozenia najlepiej na noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !