czwartek, 11 grudnia 2014

Halibut niebieski dzwonko




Po raz kolejny u mnie Dużo Ryby Mało Lodu!
Tym razem postanowiłam poznać bliżej halibuta niebieskiego – dzwonko od Abramczyk
Halibut niebieski występuje w północnych rejonach Atlantyku oraz Oceanu Spokojnego. Zamieszkuje zimne i krystaliczne wody. Jego mięso jest bogate w białko i tłuszcze. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, delikatnym smakiem. Tłuszcz z mięsa ryb, korzystnie wpływa na ludzki organizm dostarczając niezbędnych wartości odżywczych.Zawiera on dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są bezcenne dla naszego zdrowia, przede wszystkim w profilaktyce przeciw miażdżycowej serca i naczyń krwionośnych, jest również znakomitym lekarstwem na choroby stawów, pomaga nawet w walce z depresją. 

To bardzo „cudaczna” ryba- jedna strona ciała halibuta jest rzeczywiście ciemnoniebieska, ale druga – prawie czarna. To bardzo ciekawa ryba z biologicznego punktu widzenia – należy do ryb płastugokształtnych. Płastugi mają ciało niesymetryczne, bo ich oczy znajdują się po jednej stronie głowy. Druga strona jest „ślepa” i na tym boku płastuga leży na dnie. Jako maleńki wylęg płastugi są podobne do innych rybek – są symetryczne, pływają aktywnie w toni wodnej. Po osiągnięciu kilku centymetrów, zaczyna się metamorfoza - jedno oko ryby rozpoczyna powolną wędrówkę na drugą stronę czaszki. Jest to przystosowanie do przydennego trybu życia. Halibuty są dużymi, silnymi rybami - niebieski osiąga ponad 1m długości, a wagę do 40 kg. Jest drapieżnikiem, odżywia się rybami i krewetkami. 
Taka ryba wymaga odpowiedniej oprawy , bo ma wyjątkowy smak.


Postanowiłam ją zgrillować.
Do dzieła!

Składniki
  • Halibut niebieski dzwonko Abramczyk


Najpierw otworzymy halibuta i wyłożymy do szklanego płaskiego naczynia. Teraz zrobimy marynatę.
Do szklanej miseczki wyciskamy czosnek i dodajemy drobno posiekanego tymianku.
 Następnie cytrynową sól, około łyżeczki.



Zalewamy oliwą, mieszamy.
Dodajemy karahi Chicken Masala, około łyżeczki- lubię bardzo tę przyprawę, naprawdę jest do wszystkiego, ma wyjątkowy smak!

Całość dokładnie mieszamy.
Wylewamy na nasza rybkę.


I ją smarujemy z obydwu stron.
Kilka ziarenek kolorowego pieprzu.
I zostawiamy, aby się ładnie zamarynwoala, przeszła naszą przyprawą.
Kiedy uznamy, że halibut jest gotowy , kładziemy patelnie do grillowania na ogniu i rozgrzewamy dość mocno. Wykładamy rybę na patelnię do grillowania i  zaczynamy ładnie grillować/dusić.

Ryba zacznie puszczać soki i aromat rozniesie się po całej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .
Halibut zetnie się szybko.
Jest niesamowicie biały i delikatny.

Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj!
Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru.


Przekonajcie się sami jak niewiele trzeba aby poczuć się lepiej i zdrowiej zjeść. Aby przenieść się na chwilę do zakątków gdzie ocean czysty , pełen wspaniałych i zdrowych ryb!


Smacznego !





2 komentarze:

  1. Fajna rybka, musiała być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, jak zachęcające do zjedzenia (ale najpierw do podziwiania) dzieło sztuki.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !