poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą




W niedzielę podałam obiad wyjątkowy i wykwintny, a jednocześnie nie absorbujący zbyt dużo czasu w kuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby!
Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od BASILUR


z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty cejlońskiej FBOP z zieloną herbatą cejlońską YH z dodatkiem słonecznika i mango. 



Puszka dolna natomiast, to mieszanka czarnej herbaty cejlońskiej OP1 z zieloną herbatą cejlońską YH z dodatkiem papai, nagietka, płatków czerwonej róży oraz nutą żurawiny.

Do zrobienia naszej rybki poza herbatką i rzecz jasna halibutem niebieskim- dzwonko, będziemy potrzebowali

-4 łyżki mleka 3.2%
-4 łyżki wytrawnego białego wina
-natka zielonej pietruszki
-glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny
-czewony pieprz , sól himalajska różowa, ale może być również sól morska
-pomidor obrany ze skórki
-pieprz ziołowy od SKWORCU
-oliwa z oliwek
-liście rzodkiewki opcjonalnie
-ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Na początku lekko odmrażamy halibuta i smarujemy każde dzwonko pieprzem ziołowym i oliwą z oliwek
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Naczynie , w którym będziemy piec rybę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy naszą rybę, solimy i dodajemy czosnku ,niewiele,teraz skrapiamy mlekiem i winem. Lyżeczkę herbaty Basilur z górnej puszki rozcieramy w dłoniach na mniejsze kawałeczki i posypujemy nią rybę.


Kładziemy plastry pomidora, posypujemy solą i kolejną łyżeczką roztartej w dłoniach herbaty. Przykrywamy listkami natki pietruszki. Pieprzymy pieprzem ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny. 



Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii.
Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami.

Smacznego !



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !