niedziela, 13 września 2015

Polenta con peperonata e pecorino


Kochani, tak jak obiecałam, dzielę się z Wami pomysłem na podanie polenty, jeśli nie chcecie ,aby miała konsystencji tłuczonych ziemniaków .
Przepis na pyszną polentę znajdziecie W TYM MIEJSCU

My sobie zrobimy dobrze jedząc polentę troszkę inaczej.
Polenta to jest takie cudo, które jak zastygnie może leżeć bardzo długo w chłodzie i można z tą polentą robić co się chce.
Można kupić gotową polentę już "sprasowaną" w prostokąt i tylko pokroić w kawałeczki, ale po co , skoro jest taka "prosta w obsłudze" i można ją samemu zrobić?
Najbardziej klasycznym dodatkiem do polenty jest gulasz na ostro. Do pokrojonej w kostki polenty dodaje się gulasz, miesza i gotowe. Obowiązkowo wino, obowiązkowo!Może to być VALPOLICELLA SUPERIORE lub RIPASSO , jeśli podajecie z dziczyzną to idealnym winem będzie Bolgheri rosso superiore.







Ja dziś trochę namieszam, gdyż podam polentę jako przystawkę, tzw. antipasto ,w oczekiwaniu na danie główne.
Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill.


Składniki
-oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia
-jajo
-bułka tarta
-tarty parmezan
-pieprz
-peperonata, na którą przepis znajdziecie W TYM MIEJSCU
-pecorino fresco czyli ser owczy -niesamowicie smakuje i idealnie pasuje do peperonata!



Rozbełtaj jajo z odrobiną soli .W drugiej miseczce przygotuj bułkę tartą ,wymieszaną z parmezanem i pieprzem.
Jak już polentę zrobisz, to przygotuj prostokątne naczynie , opłucz je zimną wodą i wyłóż całą polentę na dno i ładnie wyrównaj.


Gdy zastygnie, można ją już śmiało kroić na kwadraciki, bądz prostokąty.
Każdy kwadrat obtocz w jajku ,a następnie w bułce tartej.
Smaż z obydwu stron na złoty kolor.



Dzieci podkradały co chwilę aromatyczne i chrupiące kwadraciki . Z wierzchu chrupiąca panierka, a w środku delikatne nadzienie.
Zimną peperonata nakładaj na plastry pecorino, które musi być krojone wyjątkowo cieniutko.I składaj na pół.
Szybko na talerze.
Złocista polenta i przystawka gotowa.
Ja polecam, gdyż te smaki są niesamowite.




Zimna pepernata zawinięta w jeden z najaromatyczniejszych owczych serów dojrzewających, w towarzystwie chrupiącej polenty i szklaneczką dobrego wina otworzonego pół godziny przed podaniem i w temperaturze 18 stopni...to czysta rozkosz dla podniebienia i darmowa podróż z Piemontu...na Sycylię!
Gdyż pecorino tarte jest dodawane do wszystkiego na Sycylii i zastępuje często gęsto Parmezan czy ser Grana Padano.
Aromat pecorino jest niezapomniany!

Smacznego !




7 komentarzy:

  1. Kochana ale mi smaczku narobiłaś :-) zjadłabym z chęcią i napiła się z tobą winka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napijemy się! stawiasz dobry chleb, najlepiej...ciabattę! Chleby Cię lubią!

      Usuń
  2. dziewczyny, trzeba zlocik zorganizować

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !