poniedziałek, 21 września 2015

Włoskie paluszki z ciasta chlebowego



To pyszne paluszki, zwane również grissini. Włoska przekąska przed i podczas posiłku. Na paluszki zawija się szynkę parmeńską. Te paluszki są idealne do wszystkiego!




Składniki na ok. 35 sztuk
-350 g białej mąki chlebowej
-1 łyżeczka soli
-pół łyżeczki suszonych drożdży
-200 ml letniej wody
-3 łyżki oliwy z oliwek
-dodatkowo oliwa do posmarowania, ziarna sezamu lub gruba sól morska

Kwadratowe blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Z podanych składników wyrób ciasto, mnie pomógł robot.
Wyrabiaj dotąd aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczka, odłóż do wyrośnięcia na około godzinę,aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto należy ponownie wyrobić, około minuty.
Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąty o wymiarach 20x23 cm.
Następnie wyjściowy prostokąt pokrój na 3 prostokąty o wymiarach 20 x 7,5 cm. Każdy taki prostokąt pokrój na 10 pasków, każdy o dł. 7,5 cm.
Wałkując ręką i rozciągając, formuj z każdego paska paluszki o dł. mniej więcej 25-30 cm.
Przy pomocy pędzelka posmaruj paluszki oliwą z oliwek i posyp ziarnami sezamu.Ułóż w pewnych odstępach na blasze ,przykryj folia do żywności posmarowaną olejem i pozostaw do wyrośnięcia na ok .15 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Piecz przez 15-20 min., aż paluszki się zarumienią.


Odłóż do wystygnięcia.

Smacznego!



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !