poniedziałek, 23 listopada 2015

Kurczak z ziemniakami-danie z piekarnika



Kolejne z tych dań , które bardzo lubię- z piekarnika.
Kurczak przyrządzony tak, jak na Sycylii.
Jak?
Ano tak...że nie zdążyłam zrobić zdjęcia końcowego...bo został rozpracowany do cna i to migiem!

Ale najpierw składniki...

-udka kurze i podudzia
-ziemniaczki
-sól himalajska różowa
-vinaigrette classico- ocet balsamiczny z Modeny+oliwa z oliwek
-sos pomidorowy sambalFolwark
-pieprz ziołowy ,Karahi Chicken Masala,Kuchmistrz od Skworcu

Kurczak kupiony musi zostać przegryziony. Jak mawiała moja teściowa, w zamrażarce musi poleżakować całą noc. Będzie lepszy i ta skóra , która go otacza , łatwo z niego zlezie.
I tak faktycznie jest.
Wkładamy udka na noc do zamrażary, wyciągamy na drugi dzień i gdy będą już prawie odmrożone ,ale nie do końca, ściągamy skórę z mięsa. Zejdzie łatwo jak rajstopki!
Odczekujemy ,aż całkiem się rozmrozi.
Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy vinaigrette z sosem sambal.



 Nie przesadzajcie z nim tylko, gdyż jest dla ludzi , którzy kochają ognistą kuchnię azjatycką.
Marynatą wysmaruj mięsko. Ponownie włóż na pół godzinki do lodówki.

Obierz ziemniaki i pokrój na cząstki.
Włóż do miski, posyp przyprawami .


Wymieszaj i wsyp do brytfanny.
Dodaj mięsa. W razie potrzeby lekko podlej wodą.
Zamknij pokrywę.
Upiecz w piekarniku na złoto.
U mnie nie ma zdjęć końcowych, było dość pózno...i wszystko szybko się skończyło...

A to dobry znak!


2 komentarze:

  1. No nie dziwię się, że tak szybko zniknął. U mnie byłoby to samo. Pysznie Kasiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm uwielbiam takie połączenia, to zdecydowanie moje smaki ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !