czwartek, 12 listopada 2015

Makaron żytni pełnoziarnisty z sosem pomidorowym



Proponuję wszystkim bardzo szybkie i zdrowe danie,
a jednocześnie "do syta" i bez wyrzeczeń.


Makaron żytni pełnoziarnisty to zdrowa alternatywa dla klasycznego makaronu: cechuje się innym smakiem-lekko orzechowym- i wartościowszym składem. Różnica wynika z dwóch rzeczy: jest to makaron żytni, a nie pszenny, a po drugie jest to makaron pełnoziarnisty, czyli razowy, z mąki żytniej razowej (tej samej, której używa się do żurku).



Składniki
-makaron pełnoziarnisty żytni
-pulpa pomidorowa
-czerwona cebula
-ząbek czosnku
-oliwa z oliwek, pieprz, sól do smaku
-surowy boczek w kosteczkę, taki jaki używa się do tradycyjnej carbonary
-parmezan


Do gotującej się wody wrzuć makaron.
Międzyczasie na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, pokrojoną w piórka oraz boczek.
Dodaj pulpy pomidorowej, dosmacz solą i pieprzem.
Makaron odcedz.
Wyłóż na talerze, dodaj sosu i posyp parmezanem po wierzchu- obficie.
Najlepszy byłby jednak ser typu pecorino.

Smacznego!



4 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !