piątek, 27 listopada 2015

Sałatka jaglana z tuńczykiem ,jarmużem i mnóstwem zdrowia




Wspomnienie włoskich nocy, upalnych śródziemnomorskich wakacji, złocistych plaż...
Jeśli tęsknicie za odrobiną słońca, błękitnego nieba.. to koniecznie zróbcie tę sałatkę!







Składniki

-1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 200 g jarmużu bez stwardniałych części lub rukoli
  • kilka oliwek
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 łyżki kukurydzy
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej MELVIT

  • pomidorki koktajlowe


Dressing
  • jedna czwarta szklanki oliwy
  • sok z połowy małej cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki syropu z agawy SKWORCU
  • pół łyżeczki suszonego estragonu lub oregano
  • pół łyżeczki musztardy pełnoziarnistej opcjonalnie


Jarmuż oczyść ze stwardniałych części i zalej na 4 minuty wrzątkiem, następnie odcedz i wysusz na ścierce kuchennej.


Włóż z powrotem do miski.
Dodaj oliwę i sok z cytryny.
Dopraw solą, wymieszaj , odstaw.
Przygotuj dressing.
Dodaj wszystkie składniki do naczynia i zblenduj.
Spróbuj ,dopraw według uznania.


Cebulkę pokrój w cienkie piórka, a oliwki i pomidorki na pół.
Do miski włóż wszystkie składniki sałatki, skrop dressingiem i wymieszaj.


Serwuj z kiełkami rzodkiewki.


Smacznego!




Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i przekazałam go Wam, bo warto!



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !