poniedziałek, 21 grudnia 2015

Wstęgi ozdobne z kakao ,z bakaliami- propozycja na Wigilię



Kochani dziś proponuję wspaniałe danie, które zastąpi deser lub słodkość na wigilijnym stole. U nas już decyzja zapadła, to będzie danie niespodzianka, gdyż powiem szczerze, takiej wersji i takiego smaku się nie spodziewałam!


Wersja lekka, mega zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie pyszna! Byl to eksperyment...wyszło pysznie , a w wigilię będzie powtórka!
Dla miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie!



Składniki
  • wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel Makarony Polskie
  • biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa
  • olej kokosowy nierafinowany extra virgin Skworcu
  • morele suszone Kresto
  • figi suszone
  • mieszanka studencka
  • orzechy włoskie
  • listki mięty

Makaron ugotuj jak nakazuje producent. Ja gotowałam w niskim i szerokim rondlu z dodatkiem nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego i oleju kokosowego


Przelej zimną wodą.
Rozłóż na półmiski.


Polewę bądz czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią makaron.


Morele potnij na paseczki, posyp całość wraz z mieszanką studencką.



Na koniec dodaj figi pocięte na paski i dosmacz wszystko listkami mięty!
Danie gotowe, na prawdę szybko.


Wszystko przygotujesz zanim makaron się ugotuje.
Dobre na ciepło, ale na zimno genialne!
Biała czekolada to strzał w dziesiątkę. Idealnie dobrane bakalie i suszone owoce współgrają z całością.
To będą lekkie i smaczne Święta !
Na zdrowie!





2 komentarze:

  1. To mogłoby być moje ulubione danie wigilijne. ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !