sobota, 19 grudnia 2015

Zupa krem z dyni i batata z suszonymi figami, migdałami i pestkami dyni


Kochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ...
Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny.

Składniki
  • mała dynia np. Hokkaido
  • 1 batat
  • półtorej cebuli czerwonej
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 3 cm świeżego kłącza imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól himalajska różowa
  • szczypta cynamonu
  • pestki dyni ,migdały oraz suszone figi Symbio


Dynię pokrój w kostkę, posól ,upiecz w 180 stopniach, 15 minut.
Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir.
Dodaj przyprawy.
Smaż około 3 minut.
Batat obierz i pokrój w kostkę.
Dorzuć do cebuli razem z dynią.
Przykryj woda i posól.
Gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut .
Wlej mleko kokosowe.
Dodaj szczyptę cynamonu.
Zblenduj na gładki krem.
Pestki dyni ,migdały i figi pokrojone w kawałeczki upraż na patelni i posyp krem przed samym podaniem.


Na zdrowie!




1 komentarz:

  1. Kasiu taka zupka to bogactwo smaków i aromatów. Wygląda po prostu wspaniale. Piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !