czwartek, 7 stycznia 2016

Krem buraczano - jaglany z olejem rzepakowym



Dziś na obiad będzie po raz kolejny zupa z buraka i jabłka.
Pyszna, zdrowa i totalny detoks!
Robi się sama i robi się szybko!


Jedyne co musicie zrobić to upiec buraka w piekarniku w folii aluminiowej.
Moje buraki piekły się w piecu chlebowym u babci na wsi.




Składniki

  • 8 średnich buraków
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki lub mniej kurkumy
  • pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej
  • pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
  • szczypta majeranku
  • olej rzepakowy do smażenia RAPSO
  • sól himalajska różowa lub morska


Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.


Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulkę ,pokrojoną w piórka,posiekany czosnek oraz starty na tarce imbir.
Mieszaj około 3 minut.
Wsyp przyprawy, podsmażaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko, zalej wodą .


Dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Po czym wlej mleko kokosowe i dodaj kaszę jaglaną.
Gotuj jeszcze 5 minut.
Zblenduj na gładki krem.
Podawaj z olejem rzepakowym, u mnie Rapso.
Posyp pestkami dyni!
Na zdrowie!







2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !