środa, 13 stycznia 2016

Zupa oczyszczająca z toksyn- dynia,imbir,marchewka i kasza jaglana




To jedna z moich ulubionych bardzo kremowych zup.
Ma w sobie to coś, co powoduje, że nasz organizm sam zakasuje rękawy i bierze się za siebie.

Kasza jaglana robi się co raz to bardziej popularna, ze względu na niesamowite właściwości zdrowotne.
Przekonałam się o tym na własnej skórze, przekonały się o tym moje dzieci, cała rodzina.


Internet aż kipi od pozytywnych wieści na temat jaglanki.
Tylko ta, właściwie gotowana,będzie smaczna i wartościowa.
Ugotowaną kaszę jaglaną można przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać po nią do dań słodkich jak wytrawnych, do puddingów, koktajli na sałatkach skończywszy.
Kasza jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, jest neutralna, lekko ocieplająca. Polecana przy chorobach żołądka ,przewodu pokarmowego, wątroby i śledziony.
Wzmacnia wychłodzony i osłabiony organizm, pomaga w usuwaniu złogów, toksyn i metali ciężkich, które zalegają w naszym organizmie po antybiotykach, czy innych syntetycznych lekach.
Działa również odchudzająco, gdyż oczyszcza skutecznie nasze jelita.
Kasza jaglana jest neutralna a co za tym idzie przywraca równowagę i powinna być fundamentem w każdym serwowanym przez nas daniu.
Co ciekawe, usuwa z organizmu nadmiar wilgoci i śluzu, widzę to po sobie i domownikach.
Pomaga w odkrztuszaniu zaległej wydzieliny, to pewne.
Jaglanka pomaga leczyć grzybice, typu kandydoza.
Od jakiegoś czasu obserwuję moje własne dzieci i zauważyłam, że mniej zapadają na infekcje a jeśli już jakąś złapią, obronią się same, bez leków- kasza ma działanie antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i wysusza nadmiar wydzieliny, czyli to doskonale lekarstwo na katar.
Ale co najważniejsze kasza jaglana ma niesamowite właściwości detoksykacyjne i powinniśmy być tego świadomi.
Kasza jaglana ma sporą zawartość węglowodanów złożonych, które w procesie trawienia powoli uwalniają energię.
Proponuję bardzo fajną zupę, krem, można ją trzymać w lodówce do kilku dni, podawać z pestkami i zabierać ze sobą wszędzie.

Składniki
  • kawałek dyni
  • 4 marchewki
  • 1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze
  • 5 ząbków czosnku
  • pół puszki mleka kokosowego
  • 3 cm świeżego kłącza imbiru
  • 1 spora łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • nierafinowany olej kokosowy extra virgin Skworcu
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej premium Skworcu
  • sól himalajska lub morska
  • szczypta cynamonu
  • mieszanka ziaren od Ziarenkowo

Dynię ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku,odłóż.

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, odłóż.


Marchewkę umyj , obierz, pokrój w kostkę, odłóż.
W garnku rozgrzej olej kokosowy, podsmaż cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek.Dodaj przyprawy.



Po chwili dodaj dynię, marchewkę i uzupełnij wodą do poziomu 5 cm poniżej poziomu dyni.
Gotuj około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Dodaj mleko kokosowe, dosmacz solą i gotuj około 5 minut.
Wszystko przełóż do blendera i zmiksuj z kaszą jaglaną.
W blenderze zachowaj około pół szklanki tego kremu. W następnym poście wyjaśnię do czego będzie potrzebny.


Ilość kaszy bedzie zależała od tego jak gęstą zupę chcesz uzyskać.
Na suchej patelni upraż ziarna i posyp nimi zupę, dość obficie.
Serwuj ze szczyptą cynamonu i na zdrowie!




1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !