wtorek, 2 lutego 2016

Krem z marchewki z nutą imbiru i groszkiem ptysiowym


Brześć,produkty cukiernicze brześć,groszek ptysiowy,krem z marchewki,zupa marchewkowa,


Zupa marchewkowa gości u mnie w różnych wariantach, ta jest chyba najprostsza!
W sam raz dla dzieci...dorośli tez będą nią zachwyceni.
Zupkę poznałam na Sycylii.I stosowałam na sobie...


Jest ona pewnego rodzaju suplementem diety, który spożywany regularnie na 2 miesiące przed sezonem na opalanie, da nam gwarancję złocistej i trwałej opalenizny.

Brześć,produkty cukiernicze brześć,groszek ptysiowy,krem z marchewki,zupa marchewkowa,

Składniki
  • duża łyżka oleju kokosowego virgin, tubylcy używają oliwy z oliwek
  • duża czerwona cebula
  • 5 dużych marchewek
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • łyżeczka curry i szczypta kurkumy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • butelka salsy pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie
  • groszek ptysiowy Brześć
Brześć,produkty cukiernicze brześć,groszek ptysiowy,krem z marchewki,zupa marchewkowa,

Można z powodzeniem zwiększyć proporcje, gdyż zupa idealnie przechowuje się w lodówce.
Jest zdrowa.
Jest pyszna!

Brześć,produkty cukiernicze brześć,groszek ptysiowy,krem z marchewki,zupa marchewkowa,

W rondlu rozpuść olej kokosowy,podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka z kurkumą i curry.Dodać po chwili starty imbir, smażyć około 3 minut.
Dodać pokrojoną w plastry marchewkę, dodać również pomidory.
Wlać trochę wrzątku, posolić i gotować do 15 minut pod przykryciem.
Otrzeć skórkę z pomarańczy.
Dodać mleko kokosowe.
Zmiksować na krem.
Podawać z groszkiem ptysiowym i bazylią!
Oby do lata!


Brześć,produkty cukiernicze brześć,groszek ptysiowy,krem z marchewki,zupa marchewkowa,






3 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !