niedziela, 17 kwietnia 2016

Pomidorowa – krem na żeberkach z Parmigiano Reggiano DOP

łowicz,passata di pomodoro,przecier z pomidorów,żeberka wieprzowe,zupa pomidorowa,makaron,parmezan


Zapraszam wszystkich na przepyszną i oryginalną pomidorówkę.
Przyznam ,że gotuje się nieco dłużej, ale smak wynagradza wszystko.

Zupa jest zdrowa, pełna słońca i aromatyczna.
Dla wielbicieli wakacji i makaronu- idealna!
Szczypta Dolce Vita przyprawi rumieńców każdemu!
Do dzieła!

łowicz,passata di pomodoro,przecier z pomidorów,żeberka wieprzowe,zupa pomidorowa,makaron,parmezan

Składniki
  • 2 butelki PASSATA CLASSICA ŁOWICZ
  • 400 g mięsnych żeberek wieprzowych
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 5 daktyli
  • garść listków bazylii
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki curry
  • sól himalajska różowa
łowicz,passata di pomodoro,przecier z pomidorów,żeberka wieprzowe,zupa pomidorowa,makaron,parmezan

Garnek z grubym dnem rozgrzej. Dodaj oliwę z oliwek i pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek.Po chwili dodaj starty świeży imbir.
Podsmaż minutkę i wsyp kurkumę oraz curry.
Dodaj żeberka, obsmaż po kilka minut z każdej strony.

łowicz,passata di pomodoro,przecier z pomidorów,żeberka wieprzowe,zupa pomidorowa,makaron,parmezan

Następnie pokrój mięso na kilka części.

łowicz,passata di pomodoro,przecier z pomidorów,żeberka wieprzowe,zupa pomidorowa,makaron,parmezan

Zalej dwoma butelkami pomidorów z butelki Łowicz oraz jedną butelką wody filtrowanej.
Zamieszaj, dosmacz solą.
Po chwili dodaj daktyle pokrojone w paseczki oraz listki bazylii.

łowicz,passata di pomodoro,przecier z pomidorów,żeberka wieprzowe,zupa pomidorowa,makaron,parmezan

Przykryj i duś do momentu, kiedy zupa zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie ugotowane.
W całej kuchni poczujecie zapach wakacji i wspaniałego dania.
Międzyczasie ugotujcie swój lubiony makaron.
Dodacie go do zupy.

Gdy zupa będzie gotowa, oczyśćcie mięso z kości, pokrójcie na kawałki i dodajcie do garnka z kremem.
Nakładajcie na talerze, dodajcie makaronu, posypcie kawałkami parmezanu, listkami bazylii.
Nie zapomnijcie w każdej porcji uwzględnić kawałków mięska!
Smacznego!

łowicz,passata di pomodoro,przecier z pomidorów,żeberka wieprzowe,zupa pomidorowa,makaron,parmezan

łowicz,passata di pomodoro,przecier z pomidorów,żeberka wieprzowe,zupa pomidorowa,makaron,parmezan




Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

2 komentarze:

  1. Esencja smaku. Taka pomidorówka jest na wagę złota. Pyszna zupa i właśnie na mięsku jest najlepsza. U mnie była podobna na obiad w piątek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam pyszna, ja uwielbiam takie pomidorowe zupki :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !