piątek, 29 lipca 2016

Pasta mediterranea . Makaron śródziemnomorski.


skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

Kuchnia włoska pachnie. Jest niezwykle aromatyczna i łatwa w przygotowaniu.
Jest kolorowa i zdrowa.
Moja jak zwykle pełna gorących sycylijskich wspomnień.

Spotkałam się we Włoszech z jednym rodzajem białej kiełbasy. Jeden rodzaj, w kilku smakach.
Najaromatyczniejsza jednak jadłam właśnie na Sycylii.
Za Chiny Ludowe w Polsce jej nie dostanę.Nawet w Turynie za bardzo nie wiedzieli o co mi chodzi.
Zapragnęłam odtworzyć jedno z dań tamtejszej kuchni . Pochodzi z domu mojej sąsiadki, lekko zmodyfikowałam składniki. Ten, kto jadł ten makaron stwierdził, że weźmie dokładkę.
Wziął dwie dokładki.

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

Składniki
  • biała kiełbasa, najlepiej grillówki białe
  • puszka pomidorków czereśniowych u mnie z Lidl'a
  • czosnek Proeco ratuje mnie gdy nie mam pod ręką główki czosnku
  • czerwona cebula
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno Woj-Len
  • olej lniany tłoczony na zimno Woj Len
  • Karahi Chicken Masala Skworcu
  • makaron pełnoziarnisty , u mnie rurka ukośna Czanieckie Makarony
  • cukinia
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ser pecorino
  • opcjonalnie rzodkiewka
skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,


Ugotuj makaron al dente.
Międzyczasie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego.

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

Podsmaż cebulę w piórka z koncentratem czosnku.

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

Dosmacz przyprawą Karahi Chicken Masala. Nabierze lekko orientalnego smaku.
Wymieszaj.
Dodaj białą kiełbasę, duś.

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

Do podsmażonej kiełbasy z cebulą i czosnkiem dodaj cukinię.
Duś.
Następnie wlej całą puszkę pomidorków czereśniowych i duś pod przykryciem. 

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

Dosmacz solą i pieprzem wedle uznania.

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

Kiedy smaki sobą przejdą, wsyp makaron do sosu i wymieszaj.
Przed podaniem wkrój rzodkiewkę i natkę pietruszki, dosmacz olejem lnianym tłoczonym na zimno. 

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,



Smak oleju lnianego w kuchni śródziemnomorskim to strzał w dziesiątkę.
Podawaj ze sporą ilością sera pecorino.
Buon appetito!



skworcu,woj len,olej rzepakowy tloczony na zimno,olej lniany tloczony na zimno,proeco,kuchnia wloska,kuchnia srodziemnomorska,zdrowe obiady,zdrowa zywnosc,cucina italiana,

4 komentarze:

  1. Lekko i wakacyjnie :) Szkoda, że nie mogę poczuć tego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie makaronowe, jednogarnkowe, dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, aromatyczne, kolorowe i sycące danie - strzał w dziesiątkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !