sobota, 15 października 2016

Łazanki na żeberkach mięsnych z kapustą kwaszoną , suszoną śliwką i z parmezanem


olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron


W mojej kuchni bardzo lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki.
Nie boję się łączyć ze sobą zupełnie sprzecznych smaków.
Łączę, próbuję i jem po prostu.
Niejednokrotnie korzystam z przepisów regionalnych dodając do nich swoje trzy grosze.


Nigdy nie udało mi się zrobić dwa razy tej samej potrawy o identycznym smaku.
Smak dania zależy od mojego humoru i potrzeby.
Dziś zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne.
Aromatyczne i wykwintne.

olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron


Składniki
  • kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej
  • cebula i czosnek
  • 2 cm kłącza świeżego imbiru
  • pół łyżeczki curry
  • olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek
  • mocno mięsne żeberka
  • łazanki
  • suszona śliwka
  • pieprz i sól świeża z młynka
  • świeży lubczyk
  • żółta papryka, kawałeczek
  • trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego
  • dymka z pióropuszem do dekoracji


Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry.
Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy.
Kapustę przelewamy wodą, odciskamy.
Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ).
Smażymy dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się lekko rozpadać.

olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron

Jeśli czegoś nam brakuje , to na tym etapie możemy doprawić wedle uznania.
Międzyczasie gotujemy łazanki.
Gotowe odcedzamy i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i podsmażamy.

olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron

Dosmaczamy pieprzem z młynka , ewentualnie solą i oliwą z oliwek.
Podajemy z pokrojonym szczypiorem lub pióropuszem dymki i tartym parmezanem. Czuję , że ser dojrzewający owczy lub kozi i czerwone wino byłyby tu niebiańsko dobre!

Smacznego!

olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron


3 komentarze:

  1. Łazanki uwielbiam i w każdej wersji zjem zawsze z apetytem :) Wspaniała propozycja. Obiadek idealny. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !