poniedziałek, 31 października 2016

Ryba po grecku II

ryba po grecku,dorsz,danie z ryb,


Ryba po grecku doskonała na ciepło i na zimno.
Na pewno każdemu smakuje.
Dziś przygotowałam ją w innej nieco wersji.
Łagodniejszej.


Rybę po grecku klasyczną znajdziecie w tym miejscu.
Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją, a sami Grecy dziwią się skąd się nam wzięła ta nazwa. Niemniej jednak każdemu smakuje .

ryba po grecku,dorsz,danie z ryb,

Ja lubię ją z bułeczkami, prosto z lodówki. I jako, że ostatnio męczył mnie wirus, postanowiłam zrobić ja nieco w drobniejszej wersji.

Składniki
- filet z dorsza

1/2 selera
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • pomidory krojone, z puszki
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 kuleczki ziela angielskiego jeśli lubisz
  • cukier do smaku
ryba po grecku,dorsz,danie z ryb,

ryba po grecku,dorsz,danie z ryb,


Wszystkie warzywa należy zetrzeć na zapałkę ,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym.
Do uduszonych warzyw dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.
Ot i cały sekret.

Smacznego!

ryba po grecku,dorsz,danie z ryb,


2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I zapachniało świętami... :) Pewnie smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !