Pyszne,
mówię Wam pyszne.
Warunek-
musi być dobra szynka i pyszne pomidory w puszce!
Śniadanie
udane i pełne mocy! W sam raz na sobotę !
Takie jaja jadałam bardzo często na Sycylii , głównie jako kolację . Było również pakowane do pojemniczków na
plażę.
Bo
jest zdrowe i wartościowe.
Szybkie
w przygotowaniu i lubiane przez moją całą rodzinę.
Składniki
- jaja od szczęśliwych kur
- pomidory krojone z puszki
- dobra szynka
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia
- olej z ostropestu- łyżeczka na osobę przed podaniem
- świeża bazylia
- szafran opcjonalnie
To
śniadanie jest totalną improwizacją.
Szynkę
pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z olejem kokosowym. Podsmaż
chwilkę, aż kuchnia nabierze smakowitego zapachu. Następnie wrzuć
trochę pomidorów z puszki.
Dosmacz
solą i pieprzem.
Wbij
tyle jaj i le potrzebujesz. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś
do momentu, aż jaja się ładnie zetną.
Najlepiej
,aby żółtko było płynne, ja tak lubię.
Podawaj
z olejem z ostropestu i szafranem (opcjonalnie).
Pieczywo
wskazane, choćby po to aby wyzbierać dokładnie olej z talerza .
Smacznego
dnia!
Nie pogardziłabym dziś takim śniadankiem. Zamiast jajecznicy - super pomysł. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńA ja marzę o takiej kolacji :)
OdpowiedzUsuń