wtorek, 15 listopada 2016

Paella marinera

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,


Podjęłam wyzwanie Ramy :"Smaż jak szef kuchni..." i postanowiłam zrobić coś dobrego, nieskomplikowanego i po mojemu ,jak zwykle zresztą opierając się na intuicji, dobrej pamięci i nostalgii. Tym razem ,nie do tego co było, ale do tego co będzie.


Przyrządziłam wspaniałą jednogarnkową potrawę hiszpańską – Paella marinera, bo to od razu przyszło mi do głowy po otwarciu przesyłki .
Istnieje wiele odmian tej potrawy i zazwyczaj jada się ją na obiad.
Tradycyjnie Paella powinna być spożywana z naczynia, w którym ją przyrządzano.
Gotowi na podróż do Hiszpanii?

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Składniki na ok. 4 duże porcje

Bulion szafranowy:
  • litr wody
  • pieprz czerwony ,jagody z Brazylii
  • pół obranej cebuli
  • obrana pietruszka
  • 2 duże marchewki
  • kawałeczek kapusty włoskiej
  • kawałek pora
  • kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku
  • 2 łyżki oliwy extravergine
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 2 szczypty nitek szafranu
  • sól prosto z młynka do smaku ( z solą trzeba uważać gdyż sos rybny i sojowy jest dostatecznie słony)

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Z podanych składników ugotować bulion, powoli i pod przykryciem. Po wyłączeniu gazu zostawić na około pół godziny, następnie przecedzić i odstawić na bok.
Bulion można przygotować znacznie wcześniej.

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,


Pozostałe składniki
  • Rama smaż jak szef kuchni
  • 200 g mrożonej mieszanki owoców morza , w której znajdą się ośmiorniczki, krewetki, kalmary, małże itd
  • mule w puszce (pikantne)
  • pieprz czerwony jagody z Brazylii
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • igołomska papryka (opcjonalnie)
  • puszka pomidorów krojonych bardzo dobrej jakości w gęstym sosie
  • 2 łyżeczki (płaskie) słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 duże ząbki czosnku starte na tarce np. do parmezanu
  • mały słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego
  • 350 g suchego ryżu do Paella
  • 130 ml białego hiszpańskiego wytrawnego wina
  • litr bulionu szafranowego ugotowanego wcześniej i gorącego
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku

Bez pośrednio przed podaniem
  • oliwa extravergine
  • listki natki pietruszki, dość sporo, to konieczne
  • posiekany szczypiorek, również dość dużo
  • cytryna ,umyta, sparzona i pokrojona w cząstki razem ze skórką

Jeśli macie patelnię do paelli to super, jeśli nie ,to wystarczy zwykła patelnia o standardowej średnicy ok. 28 cm.
Bulion mamy już ugotowany, więc możemy zabrać się za resztę, przestrzegając poszczególnych kroków.
Owoce morza należy rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ściereczce.
Na patelni rozgrzać Rama smaż jak szef kuchni. Zaletą Ramy jest to, że nie pryska. To doskonały miks oleju rzepakowego i oliwy z oliwek!
Papryki pokroić w kosteczki, osuszyć.

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,


Na gorącą Ramę wrzucić owoce morza. Podsmażyć, ściągnąć z patelni, odłożyć na bok.
Dodać kolejną, niewielką porcję Ramy i wrzucić paprykę.

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Mieszając obsmażyć około 4 minut . Następnie dodać starty czosnek i puszkę pomidorów. Mieszając smażyć na dość dużym ogniu, nie więcej niż 3 minuty.
W sos wmieszać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wymieszać.

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Wlać odmierzone wino i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty.
Sos powinien się zmniejszyć o połowę.
Odmierzony ryż płuczemy i wsypujemy do sosu. Musimy go dokładnie wmieszać i zagotować. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut pozwalając ,aby całość ładnie pyrkała na ogniu.
Mieszamy ostatni raz i na wierzch dajemy nasze wszystkie owoce morza, przykrywamy folią aluminiową (nie pokrywką!) i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 5 minut. Nie mieszamy już.
Po tym czasie wyłączamy gaz i ściągamy potrawę z kuchenki bez ściągania folii . Po 5 minutach ściągamy folię.

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.
Podajemy z tartym czosnkiem, oliwą z oliwek oraz obowiązkowo- kawałkami cytryny.

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle kolorowe.
Dzieci próbują  prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się je jeść.

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Po chwili zasiadamy wszyscy i...już po naszemu nakładamy danie na talerze.

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,


Popijamy hiszpańskie wino lub wodę z cytryną i lubczykiem.
Robi się przyjemnie, miło i niezwykle smacznie!
Polecam tę potrawę dla osób, które tak jak ja, lubią eksperymentować z różnymi smakami. Polecam osobom, które mają opory przed owocami morza. Po tym daniu im przejdzie. Moje dzieci wychowane na kuchni włoskiej, bez obaw sięgnęły po to hiszpańskie danie.
W domu unosił się zapach cytryny, pietruszki i roześmianych,gwarnych portów rybackich.

Buen provecho!

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

Rama smaż jak szef kuchni ,Rama,paella,paella marinera,kuchnia hiszpańska,szybkie danie hiszpańskie,Pascal Brodnicki ambasador marki Rama,

9 komentarzy:

  1. Pyszne danie :) Chciałabym poznać te smaki. A taka Mała Pomocniczka w kuchni może naprawdę wiele. Sama mam młodszą kuzyneczkę, która też uwielbia pomagać w kuchni i praca od razu idzie szybciej :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być pyszne! Widzę, że u każdego danie kulinarne z danego Państwa :)
    U mnie Włochy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie, pełne kolorów i smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne smaki 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie wygląda i zapewne tak smakuje😊

      Usuń
    2. Pysznie wygląda i zapewne tak smakuje😊

      Usuń
  5. Po prostu poezja

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pysznie, wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta mała Hiszpanka dodatkowo jest wspaniała! Gratuluję pomysłu, wykonania i zdjęć!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !