niedziela, 20 listopada 2016

Zupa z soczewicy najprostsza

zupa z soczewicy,soczewica,symbio,woj len,kuchnia wloska,


Zupa z soczewicy kojarzy mi się zawsze z Włochami!
W Nowy Rok jedzona na szczęście i na pieniądze.
U nas jedzona rzadko, a szkoda, gdyż zupa z soczewicy zastępuje mięso i daje sytość obiadu z dwóch dań!
Jest prosta w obsłudze. Soczewicę należy moczyć 8 godzin przed gotowaniem. Kiedy czujemy się słabi i bez energii, to zawsze zupa z soczewicy nas postawi na nogi!


Składniki

Warzywa pokrój jak na rosół, wrzuć do garnka z namoczoną wcześniej soczewicą, posól, dodaj pieprz i gotuj na małym ogniu do miękkości soczewicy.

zupa z soczewicy,soczewica,symbio,woj len,kuchnia wloska,

Podaję z olejem z ostropestu, gdyż ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę.
Wystarczy jedna łyżeczka dziennie!

zupa z soczewicy,soczewica,symbio,woj len,kuchnia wloska,

Zupę z soczewicy jadam właśnie tak, bez żadnych dodatków.
Parę osób w mojej rodzinie jednak życzy sobie wersji wzbogaconej. Polega ona na tym, że pod koniec gotowania wrzucam trochę makaronu "nitki" oraz zabielam mlekiem kokosowym.

zupa z soczewicy,soczewica,symbio,woj len,kuchnia wloska,

Ot i cala filozofia. Zupa robi się sama. Niepozorna, ale bardzo zdrowa. Rozgrzeje nas nas w jesienno -zimowe popołudnia.

Doda energii i siły!

zupa z soczewicy,soczewica,symbio,woj len,kuchnia wloska,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !