piątek, 27 stycznia 2017

Zupa pomidorowa z mintajem

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,


Dziś przygotowałam migiem bardzo szybką i zdrową zupę pomidorową, z dodatkiem batata ,marchewki i smażonego mintaja. W oryginale Marek Zaremba proponuje filet dorsza bez skóry. Ja wykorzystałam mintaja wysokiej jakości, gdyż spoczywał w mojej zamrażarce i oczekiwał na swoja kolej .


Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks,kolejny krok". Książka pełna zdrowych i smakowitych dań o holistycznym zabarwieniu.

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

Zupa robi się dość szybko.

Składniki
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 2 duże marchewki
  • 1 średni batat ( to mój pomysł )
  • czerwona cebula pokrojoną w pióra
  • 2 ząbki czosnku posiekanego drobno
  • pół łyżeczki estragonu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta kurkumy
  • sól morska lub himalajska
  • filet z dorsza bez skóry lub jak u mnie mintaj
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru utartego na drobnej tarce
  • tłuszcz do smażenia u mnie Rama smaż jak szef kuchni, dwa rodzaje
rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,


Rozgrzej szeroki rondel. Dodaj tłuszcz do smażenia.

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

 Poczekaj ,aż nabierze odpowiedniej temperatury. Wsyp cebulę i czosnek ,dodaj kurkumę, smaż około 3 minut. Następnie dodaj pomidory, tymianek,estragon, marchewkę i batata.

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

Dosmacz solą , zamieszaj i gotuj około 10-15 minut.
Zblenduj na krem.
Dorsza potnij na kawałki, dopraw solą, startym imbirem,skórką z cytryny i podsmaż.

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

 Serwuj z ugotowaną zupą oczywiście na zdrowie.
Jeśli czujecie się wychłodzeni, zwiększcie ilość imbiru!
Idealna na obiad, super na kolację!

Smacznego!

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna zupka. Uwielbiam pomidorową a z rybą to super pomysł 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalny przepis. Jeszcze nigdy nie jadłam pomidorówki z rybą. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !