sobota, 18 lutego 2017

Tarta ze szpinakiem ,papryką i selerem naciowym z mozzarellą

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę


Dawno nie było u mnie tarty. Nadrobiłam. Bo odkryłam smaczne, gotowe ciasto na tartę w jednej z lodówek supermarketu.
Reszta, to już kwestia fantazji. Na tartę można położyć chyba wszystko. Podobnie jak na pizzę. Moja tarta jest z rzeczy, które miałam w lodówce , i które wykorzystałam ,by się nie zmarnowały.Taka resztkowa tarta.


Podaje składniki na oko, bo to nie sernik.
Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

Składniki

Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni.
Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Dosmaczamy mieloną kolendrą.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

Podsmażamy. Dodajemy selera naciowego, niedużo.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

Dusimy pod przykryciem.
Wsypujemy szpinak.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie . Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów.
Nadzienie gotowe.
Formę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając papier, w który było zawinięte.
Zimne nadzienie mieszamy ze śmietanką 30% i spora ilością tartej mozzarelli.
Wykładamy na ciasto.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

 Przed włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze mozzarellą.
Pieczemy góra dół, około 30-40 minut.
Wszystko zależy od piekarnika.
Sprawdzajcie.
Smacznego.

Tarta jest genialna!

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

6 komentarzy:

  1. lubię tarty z takim nadzieniem

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można takie ciasto kupic? Oprócz francuskiego, jeszcze takiego nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,kupiłam w TESCO Extra . Lodówki- leży razem z ciastem francuskim, ciastem na pierogi itd :-)

      Usuń
  3. A filtrujecie wodę, na której gotujecie? Ja w sumie filtruję wodę i do herbat i do zup. Mamy filtr redox fitaqua nie tylko daje smaczną ale też zdrową wodę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam 2 dzbanki filtrujące. Filtruję wodę DO WSZYSTKIEGO ! :-)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !