poniedziałek, 8 maja 2017

Dietetyczny bigos z kurczakiem


kapusta kwaszona z marchewką orzech,olej kokosowy skworcu,liść laurowy skworcu,ziele angielskie skworcu,bigos staropolski,kapusta do obiadu,kuchnia polska,

Proponuję wszystkim lubiącym ciężkie bigosy- bigos w wersji odchudzonej. Gotuję go wtedy kiedy mam ochotę na staropolski bigos-choć temu jest do niego daleko. Nie mogę jeść tradycyjnego bigosu, nie powinnam kapusty, ale tylko w tej wersji mój organizm bez woreczka żółciowego jest w stanie sobie z nim poradzić. Polecam go wszystkim, którzy mają problemy z właśnie podobnej natury- brak woreczka żółciowego np.


Do mojego bigosu oprócz kurczaka dołożyłam swojską kiełbasę, ale uwaga- zrobiłam to tylko dlatego, że była to kiełbasa od znajomego, który robi takie rzeczy na zamówienie dla osób cierpiących na różne dolegliwości. Dziś w kiełbasie możemy znaleźć śladowe ilości orzeszków, glutenu i inne niespodzianki. Dla tych , którzy nie mogą tego jeść ,są alergikami,a chcą kiełbasy wiejskiej, a po zakupie odkrywają w niej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa.

kapusta kwaszona z marchewką orzech,olej kokosowy skworcu,liść laurowy skworcu,ziele angielskie skworcu,bigos staropolski,kapusta do obiadu,kuchnia polska,

Składniki
http://www.orzech.com.pl/pl


Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody, której nie wylewaj. Kapustę odsącz i przepłucz jeśli bardzo kwaśna. Ponadto jeśli jest długa i kawałki są duże, poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Filety z kurczaka pokrój w paseczki, a kiełbasę pozbaw skóry i pokrój w kostkę.
Cebulkę pokrój w cieniutkie piórka.
Na gorącą patelnię włóż łyżkę oleju kokosowego i podsmaż cebulkę z kurczakiem.
Po chwili dołóż grzyby razem z wodą , w której się moczyły. Duś pod przykryciem jakieś 5 minut. Dodaj resztę składników, w tym wino.
Dosmacz solą, przemieszaj i przykryj.
Duś całość pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Jeśli sos odparuje podlej w razie potrzeby odrobiną wody.
Godzina powinna wystarczyć. Mieszajcie od czasu do czasu.

Chudy bigosik gotowy!

kapusta kwaszona z marchewką orzech,olej kokosowy skworcu,liść laurowy skworcu,ziele angielskie skworcu,bigos staropolski,kapusta do obiadu,kuchnia polska,

3 komentarze:

  1. Uwielbiam bigos! Ale z kurczakiem? Hm, jeszcze nie jadłem. Zazwyczaj było to cięższe mięso. Ale jestem otwarty na nowe propozycje, więc pewnie wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę sobie zapisać bo przepis ciekawy zapraszam do siebie na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !