środa, 19 lipca 2017

Podudzie z indyka marynowane w mango chutney ,pieczone w śliwkach z młodymi ziemniakami

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,


Mango chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambalem jako dodatek do dosy.


Używam go zawsze do marynowania ptactwa, jako dodatek do zapiekanych ziemniaków. Nadaje ciekawego smaku potrawom, soczystości i charakteru. Mięso , w tym wypadku podudzie z indyka bez kości, nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na noc do lodówki.
Na drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem.

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

Składniki
  • podudzia z indyka bez kości (ile chcecie)
  • kilka łyżek gotowego mango chutney
  • garść śliwek
  • pieprz i sól do smaku
  • ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek
  • młode ziemniaki
  • sałatka babuni warzywna u mnie Orzech
  • oliwa z oliwek
mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj, pokrój na cząstki, dosmacz solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy z oliwek.
Na patelnię włóż mięso w sosie, dodaj garść suszonych śliwek. Lekko podsmaż. Na wierzch wrzuć ziemniaki. Potrząśnij patelnią, zamknij pokrywę, duś na małym ogniu.
Mieszaj od czasu do czasu.
Jeśli przemieszasz wszystko delikatnie to i ziemniaki przejdą sosem, warto!
Przed podaniem posypujemy ziołami.
Zaserwowałam z sałatką babuni warzywną.
Smacznego!

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !