Podudzie z indyka marynowane w mango chutney ,pieczone w śliwkach z młodymi ziemniakami

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,


Mango chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambalem jako dodatek do dosy.


Używam go zawsze do marynowania ptactwa, jako dodatek do zapiekanych ziemniaków. Nadaje ciekawego smaku potrawom, soczystości i charakteru. Mięso , w tym wypadku podudzie z indyka bez kości, nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na noc do lodówki.
Na drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem.

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

Składniki
  • podudzia z indyka bez kości (ile chcecie)
  • kilka łyżek gotowego mango chutney
  • garść śliwek
  • pieprz i sól do smaku
  • ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek
  • młode ziemniaki
  • sałatka babuni warzywna u mnie Orzech
  • oliwa z oliwek
mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj, pokrój na cząstki, dosmacz solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy z oliwek.
Na patelnię włóż mięso w sosie, dodaj garść suszonych śliwek. Lekko podsmaż. Na wierzch wrzuć ziemniaki. Potrząśnij patelnią, zamknij pokrywę, duś na małym ogniu.
Mieszaj od czasu do czasu.
Jeśli przemieszasz wszystko delikatnie to i ziemniaki przejdą sosem, warto!
Przed podaniem posypujemy ziołami.
Zaserwowałam z sałatką babuni warzywną.
Smacznego!

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,

mango chutney,orzech sałatka babuni warzywna,marynowane mięso,co to jest mango chutnej,dania kuchni indyjskiej,marynowane mango,kuchnia indyjska,



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!