środa, 25 października 2017

Złociste fusilli w pomidorach z pieczarkami i szynką włoską-zapiekanka

fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,


Pyszny, soczysty i mocno aromatyczny makaron w sam raz na obiad lub wcześniejszą kolację . Idealny po odgrzaniu na drugi dzień i nawet na trzeci, stąd warto zrobić go po prostu więcej.
Moje dzieci przepadają za makaronem i nie ukrywam, każdy talerz makaronu w moim domu jest inny i nigdy się nie powtarza.


Składniki
  • fusilli u mnie 500 g
  • 500 g pieczarek podsmażonych z cebulką, solą morską i ziołowym pieprzem
  • spory kawałek gotowanej włoskiej szynki
  • opcjonalnie kawałek zielonej papryki
  • polpa di pomodoro con basilico , z włoskiego tygodnia w LIDL
  • sos kielecki meksykański  cały słoiczek (fantastyczny sos, podkręci całość)
  • spora ilość świeżej bazylii
  • porządna łyżka serka homogenizowanego naturalnego typu Bieluch
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty
  • parmezan
  • olej z ostropestu tłoczony na zimno 
  • czosnek , sporo jeśli lubisz
fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,

Najpierw podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki z cebulą, pieprzem, solą. Odstaw na bok.
Rozgrzej dużą patelnię, dodaj niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju kokosowego i podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę. Dołóż pod koniec pieczarki oraz pokrojony w plasterki czosnek.

fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,


 Wylej puszkę pomidorów i dodaj sporo bazylii.

fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,

fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,

fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,


Zamknij pokrywkę i duś. Już możesz gotować makaron.
Do gotującego się sosu dodaj słoiczek sosu kieleckiego meksykańskiego i łyżkę serka. 
fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,

Wymieszaj, wyłącz sos.
Makaron odcedź. Wymieszaj z sosem. Dużą brytfannę wysmaruj oliwą z oliwek .Wysyp makaron w sosie, rozprowadź po formie. Posyp obficie serem żółtym tartym na grubych oczkach.

fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,

Parmezan zostaw przed samym podaniem.
Włóż do piekarnika i zapiekaj około 20-30 minut w 160 stopniach, tak aby makaron nie stwardniał z wierzchu i aby ser fajnie się rozpuścił.

fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,

fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,

fusilli barilla,makaron,kuchnia wloska,sos do makaronu,szybkie danie z makaronu,tanie danie z makaronu,cucina italiana,woj len oleje,sos kielecki,lidl polska,kuchnia lidla,produkty italiamo,

Podawaj ze świeżą bazylią , olejem z ostropestu (otwarty olej przechowuj w lodówce) i tartym parmezanem.Powiem tak, super smakuje również odgrzany na...trzeci dzień!

Buon appetito!

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !