środa, 31 stycznia 2018

Farfalle w kolorowym sosie


woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan

Polecam to pyszne,kolorowe danie. Moje dzieci uwielbiają makarony. Powstają u mnie zawsze z potrzeby chwili i ze składników , które akurat znajdują się pod ręką. Takie są najlepsze!
 Tak było i tym razem!


Składniki
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • kawałeczek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • garść mrożonego szpinaku-liście
  • kawałek białej kiełbasy (bez jelita)
  • czerwona cebula
  • pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy do smażenia
  • olej lniany do podania 
  • parmezan do posypania
  • makaron forma farfalle
woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan

Paprykę pokrój w paski, cukinię i marchewkę w kawałki. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek poszatkuj w plasterki, cebulę pokrój w piórka. Z kiełbasy ściągnij jelito, pokrój drobniej.

Zacznij gotować makaron zgodnie z przepisem podanym przez producenta na opakowaniu. Międzyczasie rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni, na gorący wrzuć cebulę, czosnek,imbir. Dosmacz kurkumą, curry, solą i pieprzem. Podsmaż. Wrzuć kiełbasę, podsmaż. Po chwili dodaj paprykę, cukinię, marchewkę.
Przykryj i duś.
Dodaj pomidory, szpinak, zamieszaj i duś , aż marchewka zmięknie.
Dopraw w razie czego.

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan


Odcedź makaron i dodaj do niego cały sos z patelni. Zamieszaj. 

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan


Zetrzyj parmezan.
Możesz już wlać trochę oleju lnianego.

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan


Rozłóż na talerze i jeszcze trochę parmezanu. Gotowe. Proste. Resztkowe. 

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan

Pyszne!Jeśli zrobiłaś za dużo, to na drugi dzień elegancko możesz ten sam makaron zapiec, użyj jednak mozzarelli po wierzchu. Będzie pysznie!

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan



8 komentarzy:

  1. uwielbiam makarony szczególnie te które przygotowuje się szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, Twoje farfalle jadłabym z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda i fajnie, że można zrobić też w formie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy jest ktoś kto nie lubi makaronu? Takie danie są boskie! Jak dla mnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietna propozycja, lubie makar k ny szczegolnie ze wzgledu na dziecibo sa szybkie, smaczne i dzieciaki je lubią

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !