Farfalle w kolorowym sosie
Polecam
to pyszne,kolorowe danie. Moje dzieci uwielbiają makarony. Powstają
u mnie zawsze z potrzeby chwili i ze składników , które akurat
znajdują się pod ręką. Takie są najlepsze!
Tak było i tym razem!
Składniki
- puszka pomidorów krojonych bez skóry
- kawałeczek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mała cukinia
- marchewka
- papryka czerwona
- garść mrożonego szpinaku-liście
- kawałek białej kiełbasy (bez jelita)
- czerwona cebula
- pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia
- olej lniany do podania
- parmezan do posypania
- makaron forma farfalle
Paprykę
pokrój w paski, cukinię i marchewkę w kawałki. Imbir zetrzyj na
tarce, czosnek poszatkuj w plasterki, cebulę pokrój w piórka. Z
kiełbasy ściągnij jelito, pokrój drobniej.
Zacznij
gotować makaron zgodnie z przepisem podanym przez producenta na
opakowaniu. Międzyczasie rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni,
na gorący wrzuć cebulę, czosnek,imbir. Dosmacz kurkumą, curry,
solą i pieprzem. Podsmaż. Wrzuć kiełbasę, podsmaż. Po chwili
dodaj paprykę, cukinię, marchewkę.
Przykryj
i duś.
Dodaj
pomidory, szpinak, zamieszaj i duś , aż marchewka zmięknie.
Dopraw
w razie czego.
Odcedź
makaron i dodaj do niego cały sos z patelni. Zamieszaj.
Zetrzyj
parmezan.
Możesz
już wlać trochę oleju lnianego.
Rozłóż
na talerze i jeszcze trochę parmezanu. Gotowe. Proste. Resztkowe.
Pyszne!Jeśli zrobiłaś za dużo, to na drugi dzień elegancko możesz ten sam makaron zapiec, użyj jednak mozzarelli po wierzchu. Będzie pysznie!
uwielbiam makarony szczególnie te które przygotowuje się szybko :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńKasiu, Twoje farfalle jadłabym z rozkoszą!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne... :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda i fajnie, że można zrobić też w formie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńczy jest ktoś kto nie lubi makaronu? Takie danie są boskie! Jak dla mnie pycha:)
OdpowiedzUsuńSwietna propozycja, lubie makar k ny szczegolnie ze wzgledu na dziecibo sa szybkie, smaczne i dzieciaki je lubią
OdpowiedzUsuń