niedziela, 1 lipca 2018

Botwinka


botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,


Pyszna wiosenna zupa, która praktycznie otwiera sezon na zdrowe jedzenie z własnego ogródka, jeśli ktoś jest szczęściarz i takowy ogród posiada.


Botwinka poza walorami smakowymi oraz wizualnymi ma też niesamowite znaczenie dla naszego organizmu.

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,

Botwinka zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie anemikom. Sok pity regularnie rozpuszcza kamienie nerkowe. Wspomaga również leczenie białaczki. Posiada właściwości krwiotwórcze, przeciwnowotworowe ,odkwaszające i odtruwające.Uspokaja i dodaje seksapilu.
Jeśli masz swoją botwinkę lub z dobrego źródła , to nie wahaj się ani chwili.Poniżej przepis na moją botwinkę.

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,

Składniki
  • wywar z warzyw lub rosół z indyka
  • botwinka: liście oraz młode buraczki
  • kilka młodych ziemniaków
  • sól himalajska różowa lub morsa + pieprz do smaku
  • spora ilość koperku
  • oliwa z oliwek
  • śmietana 18%
botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,


Ugotuj wywar z warzyw lub rosół. Odstaw.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oliwy z oliwek. Umyte i oskrobane ziemniaki pokrój w półplastry i wrzuć do garnka. Podsmaż, aż będą prawie miękkie.
Wlej wywar, dodaj posiekane w plasterki buraczki, dosmacz solą i pieprzem.
Po 5 minutach dodaj łodyżki posiekane drobno oraz liście. Również je drobno posiekaj.
Przed końcem gotowania dodaj koperek. Zabiel smietaną. Przed podaniem opcjonalnie możesz dodac oliwy z oliwek.
Ot i cała filozofia.
Botwinka gotowa. Smacznego!

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !