Pyszna
wiosenna zupa, która praktycznie otwiera sezon na zdrowe jedzenie z
własnego ogródka, jeśli ktoś jest szczęściarz i takowy ogród
posiada.
Botwinka
poza walorami smakowymi oraz wizualnymi ma też niesamowite znaczenie
dla naszego organizmu.
Botwinka
zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest
szczególnie anemikom. Sok pity regularnie rozpuszcza kamienie
nerkowe. Wspomaga również leczenie białaczki. Posiada właściwości
krwiotwórcze, przeciwnowotworowe ,odkwaszające i
odtruwające.Uspokaja i dodaje seksapilu.
Jeśli
masz swoją botwinkę lub z dobrego źródła , to nie wahaj się ani
chwili.Poniżej przepis na moją botwinkę.
Składniki
- wywar z warzyw lub rosół z indyka
- botwinka: liście oraz młode buraczki
- kilka młodych ziemniaków
- sól himalajska różowa lub morsa + pieprz do smaku
- spora ilość koperku
- oliwa z oliwek
- śmietana 18%
Ugotuj
wywar z warzyw lub rosół. Odstaw.
W
dużym garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oliwy z oliwek. Umyte i
oskrobane ziemniaki pokrój w półplastry i wrzuć do garnka.
Podsmaż, aż będą prawie miękkie.
Wlej
wywar, dodaj posiekane w plasterki buraczki, dosmacz solą i
pieprzem.
Po
5 minutach dodaj łodyżki posiekane drobno oraz liście. Również je
drobno posiekaj.
Przed
końcem gotowania dodaj koperek. Zabiel smietaną. Przed podaniem
opcjonalnie możesz dodac oliwy z oliwek.
Ot
i cała filozofia.
Botwinka
gotowa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !