niedziela, 3 lutego 2019

Gulasz z łopatki



gulasz magdy gessler, magda gessler, gulasz węgierski,danie mięsne na imprezę,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano,z kuchni do kuchni

Gulasz z łopatki jest daniem pysznym samym w sobie. Może nie jest fotogeniczny, ale za to mięsko rozpływa się w ustach. Będziecie musieli nad tym jednak popracować usuwając z mięsa wszystkie żyłki, tłuste kęski itd.


Można go podać z kaszą, ziemniakami czy pieczywem. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny kiedy mamy zapowiedzianych gości. Gorące dania zawsze się sprawdzą.

gulasz magdy gessler, magda gessler, gulasz węgierski,danie mięsne na imprezę,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano,z kuchni do kuchni



Składniki
  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 lub 2 marchewki
  • 2 ząbki polskiego czosnku. To ważne. Chiński czosnek potrafi zepsuć wszystko!
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • majeranek suszony
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy do podsmażenia mięsa
  • 3 ziarenka ziela angielskiego + 2 listki laurowe
  • śmietana do zabielenia
  • opcjonalnie pieczywo, gotowane w kostkę ziemniaki lub kasza perłowa mazurska do podania
gulasz magdy gessler, magda gessler, gulasz węgierski,danie mięsne na imprezę,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano,z kuchni do kuchni


Dzień wcześniej przygotuj mięso , pokrój w kostkę, usuń wszystko co mięsa nie przypomina, posól, posyp pieprzem, natrzyj czosnkiem, możesz oliwą opcjonalnie i zamknij w pojemniku. Niech się marynuje całą noc. Na drugi dzień rozgrzej duży garnek z grubym dnem, dodaj trochę oleju kokosowego i wrzuć pokrojone w kostkę mięso. Opiekaj na tłuszczu do ładnego zrumienienia, dodaj ziarenka i liście, zalej wrzątkiem- wystarczy ok. 1 litra. Tak ,aby mięso pokryła woda. Ugotuj do miękkości. W drugim garnku rozgrzej tłuszcz, zetrzyj marchewkę i wrzuć z poszatkowaną drobniutko cebulką. Podsmaż. Podlej wodą, około pół szklanki.Posól do smaku, dosmacz pieprzem,ale delikatnie. Na koniec duszenia dodaj papryki:ostrą i słodką do smaku. Całość dodaj do mięsa, dopraw majerankiem i sprawdź czy nie potrzeba soli, pieprzu.
Ubrać trochę sosu do kubka, zahartować śmietanę 18 % i dodać do gulaszu. Delikatnie zamieszać.
Odstawić, aby lekko się przegryzło!
Smacznego!

gulasz magdy gessler, magda gessler, gulasz węgierski,danie mięsne na imprezę,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano,z kuchni do kuchni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !