Gulasz z łopatki
Gulasz
z łopatki jest daniem pysznym samym w sobie. Może nie jest
fotogeniczny, ale za to mięsko rozpływa się w ustach. Będziecie
musieli nad tym jednak popracować usuwając z mięsa wszystkie
żyłki, tłuste kęski itd.
Można go podać
z kaszą, ziemniakami czy pieczywem. Jest bardzo łatwy w
przygotowaniu, idealny kiedy mamy zapowiedzianych gości. Gorące
dania zawsze się sprawdzą.
Składniki
- 1 kg mięsa z łopatki
- 1 czerwona cebula
- 1 lub 2 marchewki
- 2 ząbki polskiego czosnku. To ważne. Chiński czosnek potrafi zepsuć wszystko!
- Papryka słodka i ostra w proszku
- majeranek suszony
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy do podsmażenia mięsa
- 3 ziarenka ziela angielskiego + 2 listki laurowe
- śmietana do zabielenia
- opcjonalnie pieczywo, gotowane w kostkę ziemniaki lub kasza perłowa mazurska do podania
Dzień
wcześniej przygotuj mięso , pokrój w kostkę, usuń wszystko co
mięsa nie przypomina, posól, posyp pieprzem, natrzyj czosnkiem,
możesz oliwą opcjonalnie i zamknij w pojemniku. Niech się marynuje
całą noc. Na drugi dzień rozgrzej duży garnek z grubym dnem,
dodaj trochę oleju kokosowego i wrzuć pokrojone w kostkę mięso.
Opiekaj na tłuszczu do ładnego zrumienienia, dodaj ziarenka i
liście, zalej wrzątkiem- wystarczy ok. 1 litra. Tak ,aby mięso
pokryła woda. Ugotuj do miękkości. W drugim garnku rozgrzej
tłuszcz, zetrzyj marchewkę i wrzuć z poszatkowaną drobniutko
cebulką. Podsmaż. Podlej wodą, około pół szklanki.Posól do
smaku, dosmacz pieprzem,ale delikatnie. Na koniec duszenia dodaj
papryki:ostrą i słodką do smaku. Całość dodaj do mięsa, dopraw
majerankiem i sprawdź czy nie potrzeba soli, pieprzu.
Ubrać
trochę sosu do kubka, zahartować śmietanę 18 % i dodać do
gulaszu. Delikatnie zamieszać.
Odstawić,
aby lekko się przegryzło!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!