Gulasz z łopatki



gulasz magdy gessler, magda gessler, gulasz węgierski,danie mięsne na imprezę,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano,z kuchni do kuchni

Gulasz z łopatki jest daniem pysznym samym w sobie. Może nie jest fotogeniczny, ale za to mięsko rozpływa się w ustach. Będziecie musieli nad tym jednak popracować usuwając z mięsa wszystkie żyłki, tłuste kęski itd.


Można go podać z kaszą, ziemniakami czy pieczywem. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny kiedy mamy zapowiedzianych gości. Gorące dania zawsze się sprawdzą.

gulasz magdy gessler, magda gessler, gulasz węgierski,danie mięsne na imprezę,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano,z kuchni do kuchni



Składniki
  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 lub 2 marchewki
  • 2 ząbki polskiego czosnku. To ważne. Chiński czosnek potrafi zepsuć wszystko!
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • majeranek suszony
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy do podsmażenia mięsa
  • 3 ziarenka ziela angielskiego + 2 listki laurowe
  • śmietana do zabielenia
  • opcjonalnie pieczywo, gotowane w kostkę ziemniaki lub kasza perłowa mazurska do podania
gulasz magdy gessler, magda gessler, gulasz węgierski,danie mięsne na imprezę,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano,z kuchni do kuchni


Dzień wcześniej przygotuj mięso , pokrój w kostkę, usuń wszystko co mięsa nie przypomina, posól, posyp pieprzem, natrzyj czosnkiem, możesz oliwą opcjonalnie i zamknij w pojemniku. Niech się marynuje całą noc. Na drugi dzień rozgrzej duży garnek z grubym dnem, dodaj trochę oleju kokosowego i wrzuć pokrojone w kostkę mięso. Opiekaj na tłuszczu do ładnego zrumienienia, dodaj ziarenka i liście, zalej wrzątkiem- wystarczy ok. 1 litra. Tak ,aby mięso pokryła woda. Ugotuj do miękkości. W drugim garnku rozgrzej tłuszcz, zetrzyj marchewkę i wrzuć z poszatkowaną drobniutko cebulką. Podsmaż. Podlej wodą, około pół szklanki.Posól do smaku, dosmacz pieprzem,ale delikatnie. Na koniec duszenia dodaj papryki:ostrą i słodką do smaku. Całość dodaj do mięsa, dopraw majerankiem i sprawdź czy nie potrzeba soli, pieprzu.
Ubrać trochę sosu do kubka, zahartować śmietanę 18 % i dodać do gulaszu. Delikatnie zamieszać.
Odstawić, aby lekko się przegryzło!
Smacznego!

gulasz magdy gessler, magda gessler, gulasz węgierski,danie mięsne na imprezę,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano,z kuchni do kuchni


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!