środa, 10 lipca 2019

Parmigiana di melanzane


parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób


Tradycyjna parmigiana di melanzane jest pyszna. Każda włoska gospodyni twierdzi z całą stanowczością, że jej potrawa jest wyniesiona z domu i jak najbardziej tradycyjna. Najciekawsze jest to, że każda, którą jadłam w różnych częściach Włoch była przepyszna. Co ciekawe żadna z nich nie była podobna do drugiej. I każda rzecz jasna była tradycyjna.



Podaję przepis na moją tradycyjną
  • 700 g bakłażana
  • 250 g gotowego sosu pomidorowego
  • 250 g sera mozzarella
  • 80 g tartego sera caciocavallo lub grana padano
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka
  • oliwa z oliwek extravergine
  • świeża bazylia
  • opcjonalnie gotowany bób
parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób

parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób

Pokrój bakłażana w plastry. W oryginale plastry bakłażana się smaży. U mnie przepis jest odchudzony , dlatego też ugrillowałam każdy plaster , lekko posoliłam i wysmarowałam oliwą po wierzchu. Nie za dużo, ale w sam raz.
Na dnie brytfanny rozsmarowałam trochę sosu pomidorowego, poukładałam plastry bakłażana tak, aby lekko na siebie nachodziły brzegami. Posypałam tartym serem grana padano, poszarpaną świeżą bazylią, mozzarellą, i pokryłam cienką warstwą sosu pomidorowego.I czynność powtarzałam do chwili, kiedy skończyły mi się plastry bakłażana.Ostatnią warstwę wierzchnią stanowią mozzarella, grana padano, trochę pieprzu . Możecie opcjonalnie dołożyć ugotowane na twardo jajo, przetarte na dużych oczkach.
Wkładamy do piekarnika na 190 stopni i zapiekamy ok. 25 minut.
Podajemy ciepłą.

parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób

parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób

Do mojej dołożyłam gotowany bób duszony lekko w sosie pomidorowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !