piątek, 1 listopada 2019

Makaron z pieczonymi żeberkami i brokułem w myśl idei zero waste






idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,


Piękny i smakowity tytuł, który zachęca, ponieważ ma zachęcać! Nie tylko do jedzenia makaronu z pszenicy durum, ale również do życia w myśl idei , która robi się coraz bardziej popularna, staje się modą, zdrową modą. Zero waste, bo o tym mówię, to filozofia.

A co to jest filozofia "zero waste"?
"Zero waste" oznacza „brak śmieci”, „brak odpadów” lub „brak marnowania”.
Filozofia "zero waste" to pięć zasad - 5R - refuse, reduce, reuse, recycle, rot.
Europejczycy każdego roku wyrzucają aż 100 milionów ton żywności, wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych. Najwięcej jedzenia marnuje się w domach. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo i zapominamy o dacie przydatności do spożycia, albo nie wiemy, jak w pełni wykorzystać określone produkty.

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,

Nienawidzę marnowania żywności.

Tytuł mojego posta powinien brzmieć inaczej : Makaron z głąba brokułu z resztką marchewki i dwudniowymi żeberkami. Mało zachęcające , ale to prawda, a do tego pyszna prawda! 
W mojej lodowce poniewierał się głąb, czy jak to nazwać, duża ,gruba łodyga , którą odłożyłam po ugotowaniu różyczek brokułu, smętna marchew, dwie porcje żeberek upieczonych w piekarniku. Podczas pieczenia żeberek wytworzył się aromatyczny sos, którego nie usunęłam z garnka.

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,


Mojego głąba oraz marchewkę, starłam na tarce, na największych oczkach i wrzuciłam z kilkoma plasterkami czosnku na sos z żeberek ( mięso usunęłam wcześniej) podlałam wodą (około pół szklanki), dosmaczyłam solą, pieprzem, suszoną miętą, truflami. Dusiłam do miękkości. Na koniec oddzieliłam mięso od kości, pokroiłam i wrzuciłam do garnka. W międzyczasie ugotowałam makaron, który po odcedzeniu wrzuciłam  do garnka z sosem. Wymieszałam , dodałam sporo siekanej natki pietruszki i parmezanu.
Mówię Wam, pycha! A do tego ta satysfakcja ,że wykorzystało się wszystko do zera!
Idea zero waste jest genialna w swojej prostocie, pokazuje nam ,że rzeczy z pozoru niejadalne , po odpowiedniej, prostej obróbce, mogą wylądować na talerzu w zaskakującej i nowej odsłonie.

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,

Dosyć marnotrawstwa!
Smacznego tworzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !