Makaron z pieczonymi żeberkami i brokułem w myśl idei zero waste






idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,


Piękny i smakowity tytuł, który zachęca, ponieważ ma zachęcać! Nie tylko do jedzenia makaronu z pszenicy durum, ale również do życia w myśl idei , która robi się coraz bardziej popularna, staje się modą, zdrową modą. Zero waste, bo o tym mówię, to filozofia.

A co to jest filozofia "zero waste"?
"Zero waste" oznacza „brak śmieci”, „brak odpadów” lub „brak marnowania”.
Filozofia "zero waste" to pięć zasad - 5R - refuse, reduce, reuse, recycle, rot.
Europejczycy każdego roku wyrzucają aż 100 milionów ton żywności, wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych. Najwięcej jedzenia marnuje się w domach. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo i zapominamy o dacie przydatności do spożycia, albo nie wiemy, jak w pełni wykorzystać określone produkty.

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,

Nienawidzę marnowania żywności.

Tytuł mojego posta powinien brzmieć inaczej : Makaron z głąba brokułu z resztką marchewki i dwudniowymi żeberkami. Mało zachęcające , ale to prawda, a do tego pyszna prawda! 
W mojej lodowce poniewierał się głąb, czy jak to nazwać, duża ,gruba łodyga , którą odłożyłam po ugotowaniu różyczek brokułu, smętna marchew, dwie porcje żeberek upieczonych w piekarniku. Podczas pieczenia żeberek wytworzył się aromatyczny sos, którego nie usunęłam z garnka.

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,


Mojego głąba oraz marchewkę, starłam na tarce, na największych oczkach i wrzuciłam z kilkoma plasterkami czosnku na sos z żeberek ( mięso usunęłam wcześniej) podlałam wodą (około pół szklanki), dosmaczyłam solą, pieprzem, suszoną miętą, truflami. Dusiłam do miękkości. Na koniec oddzieliłam mięso od kości, pokroiłam i wrzuciłam do garnka. W międzyczasie ugotowałam makaron, który po odcedzeniu wrzuciłam  do garnka z sosem. Wymieszałam , dodałam sporo siekanej natki pietruszki i parmezanu.
Mówię Wam, pycha! A do tego ta satysfakcja ,że wykorzystało się wszystko do zera!
Idea zero waste jest genialna w swojej prostocie, pokazuje nam ,że rzeczy z pozoru niejadalne , po odpowiedniej, prostej obróbce, mogą wylądować na talerzu w zaskakującej i nowej odsłonie.

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,

idea zero waste,gotuję nie marnuję,marnowanie żywności,jedzenie z odpadków,makaron z brokułami,makaron zmięsem,z kuchni do kuchni,najlepszy  blog kulinarny,

Dosyć marnotrawstwa!
Smacznego tworzenia!

Komentarze

  1. Gotowanie w trendzie "zero waste" jest mi bardzo bliskie.
    Pyszny makaron ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!