Albo inaczej : chleb z gara. To chyba
najprostszy chleb jaki do tej pory robiłam i jeden z najpyszniejszych. Niesamowicie chrupiąca skóka i delikatny mięciutki miąższ. Podbije nawet wymagające podniebienia!
Teoretycznie nie trzeba przy nim żadnego zachodu. Jest prosty do bólu i
najprawdopodobniej nie ma opcji, żeby nie wyszedł!
Post powstał w dobie koronawirusa.
Ogarnięci pandemią ruszyliśmy wszyscy narodem po świeże drożdże. Wykorzystajcie
je zatem i spróbujcie zatem tego chleba!
Kilka składników, trochę czasu na wyrastanie
,wypiek…. i słowo daję, przepadniecie. Zapach, który unosi się po mieszkaniu
jest nie do opisania. To taki, który kojarzy się z dzieciństwem, dziadkami,
beztroską, wiejską sielanką.
Zróbcie, nie pożałujecie!
Składniki
- 750 g mąki pszennej ( u mnie 600 g tortowej
+ 150 g mąki razowej , pojęcia nie mam jakiej, wykorzystałam resztkę z
opakowania )
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży
instant
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki lekko ciepłej wody
- u mnie opcjonalnie 4 łyżki słonecznika, bo
akurat tyle było w torebce
Do garnuszka odmierz ciepłą wodę, wsyp cukier
i dodaj drożdże. Po chwili wymieszaj. Do garna, wsyp wszystkie składniki, zalej
wodą z drożdżami i wymieszaj, możesz nawet drewnianą łyżką. Ja skorzystałam z
robota.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie pół godziny ponownie zagnieć i odstaw na
kolejne pół godziny pod przykryciem. U mnie misa stała na parapecie i
wygrzewała się do słońca.
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Włóż naczynie
żaroodporne z pokrywką i nagrzej je właśnie do tych 200 stopni. Wyciągnij
ostrożnie naczynie , posyp je delikatnie mąką i przełóż ciasto, ponacinaj z
wierzchu ostrym nożem i przykryj pokrywką. Piecz w 200 stopniach, góra i dół
najpierw 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 20
minut.
Wyjmij i odstaw do wychłodzenia. Chleb jest
upieczony idealnie, jeśli po ostukaniu go palcami będzie wydawał głuchy dźwięk.
Najlepszy z masłem!
Smacznego!
Czy ten chlebek da sie upiec w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki?
OdpowiedzUsuńMoże być problem. Nie próbowałam
UsuńNa pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńJa już zrobiłam kilka takich chlebów mieszając z mąki jak się da ustawiłam wagę i spałam Nawet resztki z opakowań różnych mąk na przykład kukurydzianą gryczaną razową jaglaną wszystkie które mi się włączyły i wszystkie które miałam pod ręką nieznacznie zwiększyłam ilość wody chleb zawsze wychodził A mąka nigdy nie była wyrzucana fantastyczną sprawą jest również dodanie otrąb. A jelitka Będą nam wdzięczne
UsuńJaka jest wielkość tego naczynia?
OdpowiedzUsuńDo tego naczynia wejdzie spokojnie duża wiejska kura :-) Albo półtorej obok siebie ;-)
UsuńA ja muszę się pożalić... Od pół roku jestem zmuszana do pieczenia tego chleba odkąd raz, tak z ciekawości go upiekłam ... 😁 Wszyscy w domu za nim przepadają 😁 jest pyszny!
OdpowiedzUsuńGenialny jest !
UsuńDziś zrobiłam wyszedł cudowny mój 2 letni szkrab zajadal aż uszka trzęsły
OdpowiedzUsuńSuper Cieszę się mam nadzieję że Będzie mu smakował zawsze najciekawsze jest to że chleb ten powstał w W czasie pandemii kiedy faktycznie mieliśmy zakaz wychodzenia z domu i akurat te składniki miałam pod ręką a chleba brak
UsuńBardzo bardzo dobry ♥️
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo dziękuję Zastanawiam się jakby człowiek posiadał taki piec chlebowy jak za dawnych czasów To czy zmarł byłby inny ?
UsuńJak przechowywać chleb po upieczeniu żeby na drugi dzień był również dobry a nie gumowy? Zawsze mam z tym problem ze na drugi dzień moje chleb kiedy są już takie kiepskie do jedzenia, ten dziś robię pierwszy raz 😁
OdpowiedzUsuńNo to to możemy mieć problem, ten chleb u mnie w domu nigdy nie dotrwał do dnia następnego nigdy nie przechowywał am chleba w papierowej torbie bo albo twardnieje albo nie wiadomo co się z nim dzieje to zależy próbowałam włożyć chleb do chlebaka ta sama sytuacja strasznie suchy dlatego czasami Dzielę na porcje ćwiartki albo inne bryły i wkładam do worka strunowego na przykład takiego z Ikea największego I wtedy jako tako na drugi dzień Jest świeży
UsuńRobię go często z tego przepisu pyszny jest
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że w tym przepisie nie da się czegokolwiek zepsuć Aczkolwiek
UsuńByli tacy co nie przykryli garnka i nie wyszło im już to samo
UsuńCzy po pierwszym wymieszaniu i urosnieciu, chleba przy drugim mieszaniu trzeba dosypać mąki, bo mi nadal lejące takie wychodzi a wody dałem tak jak w przepisie
OdpowiedzUsuńTego chleba nie da się wyrabiać na stolnicę ona jest takie właśnie ciapowate klejące i bardzo mokre Stąd między innymi piecze się w naczyniu żaroodpornym z pokrywką
UsuńSuper chlebek skórka chrupiąca A w środku mięciutki pyszny
OdpowiedzUsuńW misce rośnie i rośnie a naczyniu jakoś nie chce dlaczego ? 🙃
OdpowiedzUsuńSuper chlebek
OdpowiedzUsuń