piątek, 17 lipca 2020

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem, liśćmi brokuła i kaszą jęczmienną mazurską




zupa ziemniaczana,zupa jarzynowa,zupa z warzywami,warzyna zupa,kuchnia polska,z kuchni do kuchni blog kulinarny,zupa ze szpinakiem,

Pogoda  nie zawsze bywa cieplutka i nawet jeśli mamy lato w pełni, to wcale na to nie wygląda. Od czasu do czasu zajadamy zatem zupy! Tak, pyszne zupy z sezonowych warzyw. Są pyszne i mamy pełny brzuszek na długo!


Dziś u mnie bardzo prosta zupa. Właściwie sama się robi. Teoretycznie wszystko do gara i …spokój.

zupa ziemniaczana,zupa jarzynowa,zupa z warzywami,warzyna zupa,kuchnia polska,z kuchni do kuchni blog kulinarny,zupa ze szpinakiem,

Składniki
- kilka młodych ziemniaków
- marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki -ile chcecie
- świeży lub mrożony szpinak (liście)
- liście brokuła i głąb brokuła pokrojony bardzo drobno
- słodka śmietanka 30 %
- oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku okrojonego na plasterki
-woreczek kaszy jęczmiennej mazurskiej ugotowany już wcześniej 


Do garnka wrzuć wszystkie warzywa pokrojone jak lubisz, jeśli chcesz to możesz wcześniej podsmażyć na oliwie ziemniaki . Zostaw tylko szpinak i zieleninkę. Zalej wrzątkiem i niech się to wszystko ładnie podgotuje, dosmacz solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj szpinak , natkę pietruszki, ugotowaną kaszę.
Opcjonalnie zabiel śmietanką, dodaj oliwy z oliwek i wcinaj na zdrowie!

zupa ziemniaczana,zupa jarzynowa,zupa z warzywami,warzyna zupa,kuchnia polska,z kuchni do kuchni blog kulinarny,zupa ze szpinakiem,


2 komentarze:

  1. Lubię bardzo takie zupy, ale moi chłopcy niestety najlepiej lubią konkrety :-) Twoja zupa tak pysznie wygląda, że mnie skusiłaś i zrobię sobie w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim wydaniu zupy ziemniaczanej jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !