środa, 12 sierpnia 2020

Makaron z cukinią

potrawy z cukinii,makaron z cukienią,makaron włoski,makaron po włosku, jak zrobić szybki obiad z makaronem,kuchnia włoska,kuchnia polska,właściwości cukinii,makaron z cukinii,tagliatelle z cukinii


Nadmienię, że makaron kukurydziany. Dlaczego kukurydziany? Ponieważ znalazłam takowy w szafce kuchennej i nie chciałam, aby leżał samotnie Bóg jeden wie ile.

 Dodałam do makaronu również suszonego pomidora, takie wspomnienie słonecznych wakacji we Włoszech. Przepis jest szybki i niezwykle banalny. Sezon na cukinię rozpoczął się chwilkę temu, więc warto skorzystać. Dodam, że we Włoszech cukinię tartą na dużych oczkach,  je się z makaronem w stanie surowym! Także nie przesadzajmy za bardzo ze smażeniem cukinii. Cukinia jest świetnym warzywem, które wdzięcznie poddaje się innym smakom i nie zaburza całości. Odpowiednio przyprawione potrafi zaskoczyć. 

potrawy z cukinii,makaron z cukienią,makaron włoski,makaron po włosku, jak zrobić szybki obiad z makaronem,kuchnia włoska,kuchnia polska,właściwości cukinii,makaron z cukinii,tagliatelle z cukinii

potrawy z cukinii,makaron z cukienią,makaron włoski,makaron po włosku, jak zrobić szybki obiad z makaronem,kuchnia włoska,kuchnia polska,właściwości cukinii,makaron z cukinii,tagliatelle z cukinii

Ponadto cukinia jest zdrowa. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. I jako, że nie cierpię marnować żywności, dodałam również pokrojonego cienko , ugotowanego wcześniej głąba z brokułu. Po prostu, żeby się skubany nie zmarnował, bo jest jak najbardziej jadalny!

 

potrawy z cukinii,makaron z cukienią,makaron włoski,makaron po włosku, jak zrobić szybki obiad z makaronem,kuchnia włoska,kuchnia polska,właściwości cukinii,makaron z cukinii,tagliatelle z cukinii

potrawy z cukinii,makaron z cukienią,makaron włoski,makaron po włosku, jak zrobić szybki obiad z makaronem,kuchnia włoska,kuchnia polska,właściwości cukinii,makaron z cukinii,tagliatelle z cukinii

Składniki

- ulubiony makaron

- ugotowany głąb brokułu opcjonalnie

- cukinia pokrojona na grube zapałki

- śmietanka 30 % mały kubeczek

- sól i pierz do smaku, oliwa z oliwek

- pomidory suszone pokrojone drobno

- opcjonalnie szynka lub dobra kiełbaska mocno czosnkowa- u mnie smętne 3 plasterki, zapomniane, ale nadające się do spożycia

- żabek czosnku lub więcej, uwielbiam czosnek!

- cebulka dymka lub szczypior, bazylia świeża, natka pietruszki

- tarty parmezan lub ser owczy tarty

 

potrawy z cukinii,makaron z cukienią,makaron włoski,makaron po włosku, jak zrobić szybki obiad z makaronem,kuchnia włoska,kuchnia polska,właściwości cukinii,makaron z cukinii,tagliatelle z cukinii
 

Makaron ugotuj. Cukinie i głąba brokułu podsmaż na oliwie z dodatkiem kiełbasy lub szynki i czosnku. Dodaj pomidory suszone i wsyp makaron. Zalej śmietanką i przemieszaj , aż śmietanka zgęstnieje i pokryje dokładnie makaron. Wsyp od serca tartego sera, dodaj zioła i…gotowe!


potrawy z cukinii,makaron z cukienią,makaron włoski,makaron po włosku, jak zrobić szybki obiad z makaronem,kuchnia włoska,kuchnia polska,właściwości cukinii,makaron z cukinii,tagliatelle z cukinii

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !