wtorek, 20 października 2020

Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.


 

Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.

Ta bardzo łatwa w przygotowaniu zupa jest jedną z moich ulubionych. I to nie tylko dlatego, że zawiera kilka składników, robi się prawie sama i zawsze wspaniale smakuje. Ta zupa jest genialna, ponieważ możecie zabrać ją ze sobą wszędzie, wzmacnia śledzionę i regeneruje śluzówkę żołądka. Masz refluks? Zupa jest dla Ciebie!


Składniki

- 1 mała dynia, np. hokkaido

- 2- 3 marchewki

-1 duża cebula

- 4-5 ząbków czosnku

-3 cm startego korzenia imbiru

- 1 łyżeczka curry i pół łyżeczki kurkumy

-olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia.

-sól morska lub himalajska

- 3 łyżki siekanego świeżego koperku

- pół puszki mleka kokoswoego

- groszek ptysiowy Brześć


Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.

Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.


 

Dynię umytą i wypestkowaną, pokrój na kawałki. Pamiętaj dyni hokkaido nie obiera się ze skóry! Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż posoloną delikatnie dynię. Piecz 15 minut w 180 stopniach.

Marchewkę umyj, obierz i okrój w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz w garnku i wsyp marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj przyprawy, imbir. Podsmaż chwilę, a następnie wrzuć upieczoną dynię. Dopraw do smaku. Gotuj około 15 minut. Wlej mleko kokosowe, gotuj jeszcze 5 minut. Całość zmiksuj. Podawaj z koperkiem i groszkiem ptysiowym.


Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.

Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.


6 komentarzy:

  1. Świetna zupa na rozgrzanie, na ten chłodny czas. Delektuję się nią na razie wirtualnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie. Zachęcam do dodania przepisu do akcji JESIENNY COMFORDFOOD na Mikserze Kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejrzewam, że może być pyszna, szczególnie z koperkiem. Nigdy ni robiłam, ale kusi mnie od dawna. Może jednak bez mleka kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dynię pod każdą postacią :D Zupka na pewno pyszna i oczywiście będzie wypróbowana :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa z dynią na jesienny, deszczowy dzień to prawdziwe cudo. Zapisałam przepis, będzie idealna na weekend. Zawsze wtedy lubię gotować zupę, często idziemy na wycieczkę a po powrocie aż się chce człowiekowi wskoczyć do takiej wspaniałości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupki dyniowe królują po blogach ;) Wszędzie pełno pomarańczowych i żółtych miseczek, a co jedna to apetyczniejsza. Z koperkiem nie robiłam, nadrobię!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !