Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem
Kolejne
danie leciuśkie i orientalne.
Nasyci,
rozgrzeje i naładuje wygasłe baterie.
Szybkie
w realizacji.
Aromatyczne
i kolorowe.
Składniki
- 200 g dowolnej dyni
- cukinia ile chcesz
- fenkuł czyli koper włoski
- 2 czerwone cebule
- pierś z kurczaka
- 4 daktyle
- 3 cm świeżego kłącza imbiru
- pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów konserwowych
- skórka z połowy cytryny
- olej kokosowy virgin do smażenia
- sól himalajska
- komosa ryżowa
Mieszanka
przypraw
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka łagodnego curry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Mieszankę
przypraw zmiel na proszek w młynku . Czosnek oraz imbir zetrzyj na
tarce.
Dynię
obierz i pokrój w kostkę, upiecz w 180 stopniach. Odstaw.
Na
patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra.
W
dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i obsmaż pokrojona w piórka
cebulę, do niej dodaj pierś z kurczaka.
Pokrój
ja na kawałeczki jakie lubisz. Wsyp mieszankę przypraw. Obsmażaj.
Dodaj
imbir,czosnek, przemieszaj i dodaj po chwili pomidory z puszki,
daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około 10
minut.
Następnie
dołóż cieciorkę i skórkę z cytryny. Jeśli uważasz że
wszystko jest za gęste dolej filtrowanej wody.
Wsyp
komosę ryżową i gotuj pod przykryciem, posól do smaku.
Na
samym końcu dodaj cukinię.
Wymieszaj.
Podawaj
z szafranem- opcjonalnie.
Dane
świetnie rozgrzewa.
Jeśli
nie jadacie mięsa- możecie śmiało z niego zrezygnować.
Smacznego!
Komosa jest pyszna. A wersja z warzywami bardzo mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na obiad- smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuń