Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem


Kolejne danie leciuśkie i orientalne.
Nasyci, rozgrzeje i naładuje wygasłe baterie.
Szybkie w realizacji.
Aromatyczne i kolorowe.



Składniki
  • 200 g dowolnej dyni
  • cukinia ile chcesz
  • fenkuł czyli koper włoski
  • 2 czerwone cebule
  • pierś z kurczaka
  • 4 daktyle
  • 3 cm świeżego kłącza imbiru
  • pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów konserwowych
  • skórka z połowy cytryny
  • olej kokosowy virgin do smażenia
  • sól himalajska
  • komosa ryżowa

Mieszanka przypraw
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka łagodnego curry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

Mieszankę przypraw zmiel na proszek w młynku . Czosnek oraz imbir zetrzyj na tarce.
Dynię obierz i pokrój w kostkę, upiecz w 180 stopniach. Odstaw.
Na patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra.


W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i obsmaż pokrojona w piórka cebulę, do niej dodaj pierś z kurczaka.


Pokrój ja na kawałeczki jakie lubisz. Wsyp mieszankę przypraw. Obsmażaj.
Dodaj imbir,czosnek, przemieszaj i dodaj po chwili pomidory z puszki, daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około 10 minut.

Następnie dołóż cieciorkę i skórkę z cytryny. Jeśli uważasz że wszystko jest za gęste dolej filtrowanej wody.
Wsyp komosę ryżową i gotuj pod przykryciem, posól do smaku.
Na samym końcu dodaj cukinię.
Wymieszaj.


Podawaj z szafranem- opcjonalnie.
Dane świetnie rozgrzewa.
Jeśli nie jadacie mięsa- możecie śmiało z niego zrezygnować.
Smacznego!










Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!