Takie życie tylko w Neapolu.Szczypta magii włoskiej teściowej. Ragù!

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,


Któż z nas nie kocha kuchni włoskiej, któż z nas nie chciałby się przenieść, choćby na chwilkę na Półwysep Apeniński?
Książka, której dziś premiera, a którą dostałam od WYDAWNICTWA CZARNA OWCA do przeczytania, kompletnie mnie pochłonęła.
Nazwałabym ją przewodnikiem, biletem, przepustką, pamiętnikiem.


Moja imienniczka, to dziewczyna , która trafia do Neapolu.
Komu Neapol kojarzy się z wysypiskiem śmieci, ampułką z krwią Św. Januarego, bądź mafią...i tyle- ten tak na prawdę nic o Neapolu nie wie, ani o tamtejszej ludności i sposobie jedzenia .Nie wie na pewno, że kupując ośmiornicę na obiad należy ją oglądnąć bardzo dobrze w okolicach macek, by dowiedzieć się skąd pochodzi,czy jest importowana ,czy tutejsza, nie wie, że przed gotowaniem należy ją kilka razy walnąć młotkiem . Nie wie zapewne, że tradycyjne ragu.
gotuje się minimum 10 godzin.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Dla Włocha jedzenie to rzecz święta. Przekonała się o tym nasza bohaterka, która miała poważne problemy żywieniowe, a której historia potwierdza nieśmiertelność stwierdzenia "przez żołądek do serca".
Po przeczytaniu pierwszych stron , wsiąkniecie na dobre. Niemal natychmiast przeniesiecie się na gwarne i krzykliwe ulice Neapolu przyozdobione falującymi na wietrze, wysoko nad Waszymi głowami ....gatkami! Poczujecie wyraźnie smakowity zapach dobiegający z każdej neapolitańskiej kuchni , usłyszycie w swojej głowie melodyjne, głośne i zachrypnięte wołanie do stołu, ale przede wszystkim, niemal natychmiast po przeczytaniu kilku rozdziałów, zapragniecie mieć ...włoską teściową!
Książka idealnie opisuje włoskie zwyczaje z dokładnością i precyzją zegarmistrza. Nauczycie się wielu zabawnych stwierdzeń po włosku.
Nasza amerykańska bohaterka pochłaniała niesamowite ilości śmieciowego jedzenia, jadała nieregularnie , a widząc efekty, głodziła się.
Ale odkąd zamieszkała w Neapolu wszystko się zmieniło! Zmienił się jej stosunek do jedzenia i do swojego ciała, dostrzegła jak jedzenie i sposób podawania potrafi zmieniać ludzi. Dostrzegła miłość i potrafiła patrzeć i widzieć, że przygotowanie posiłków z miłością dla tych , których kochamy ma kolosalne znaczenie.
Kluczową postacią jest tutaj teściowa naszej bohaterki, kobieta grubo po 60-tce, która w książce, gra kluczową rolę.Nieskazitelnie czysta i zawsze umalowana, potrafiła zdziałać cuda w swojej kuchni, w której jednoczyła całą rodzinę. Potrafiła wsiąść do pociągu i zawieźć z Neapolu do Rzymu ulubione smakołyki dla syna i synowej oraz wnucząt. W walizce!
Niesamowite jest to, jak Neapolitańczycy i Sycylijczycy są do siebie podobni- ta dygresja jest do moje sycylijskiej teściowej.
Potrafią oni godzinami siedzieć przy stole. We Włoszech przy stole nie rozprawia się o tym , kto w jakich butach przyszedł, jaką mamy pogodę ...Rozmawia się o jedzeniu!
Wychwala się jedzenie.
W wielu miejscach książki autorka udowadnia, że stremowany aktor na scenie, o wiele naturalniej recytuje ,gdy opowiada o jedzeniu , a nie o pogodzie czy stosunkach międzyludzkich .
Książka okraszona jest neapolitańskimi i włoskimi zwrotami, pełna humoru celnie uderza w sedno- dużą rolę odgrywa rodzina, siedzenie przy stole, wspólne posiłki.
Neapolitańczycy potrafią sobie radzić w każdej sytuacji, ich nieskazitelnie czyste domy słyną na całym świecie , podczas gdy pełne odpadków ulice mówią nam zupełnie coś innego.
Tak to prawda, nie ocenia się książki po okładce, a człowieka po ubraniu , to prawda, że trzeba zajrzeć do wnętrza.
Pomimo ,iż jest to krzykliwy naród, ich ulice są ruchliwe i zabiegane, to potrafią bez problemu podzielić się z tobą kanapką, gdy siedzisz na trybunie i oglądasz na żywo jakiś mecz i niemiłosiernie burczy ci w brzuchu.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

To książka, którą warto mieć, bo jeśli kochasz włoskie klimaty i włoskie jedzenie, gwar przy stole, dobre wino, cenisz sobie dobre towarzystwo, morską bryzę na twarzy, to gwarantuję ci , kiedy przeczytasz książkę poczujesz zapach neapolitańskiej kuchni w swoim własnym domu i zapragniesz mieć włoską teściową, kimkolwiek jesteś!

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Przygotuję Wam dzisiaj słynne  RAGU Raffaelli, dzięki któremu przeniesiecie się do jej kuchni i zasmakujecie jak główna bohaterka, w radości z gotowania i z jedzenia.

Składniki ( przepiszę oryginalnie z książki, byście mogli poczuć jakim językiem pisana jest książka)

Porcja dla 6-8 osób
  • 1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę
  • pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 340 g GALLINELLA DI MAIALE, co w neapolitańskim dialekcie oznacza mięsiste mięśnie z dolnej części uda świni. ( Pochodzę z rodziny Wilsonów, która wykorzystuje każdą część świni z wyjątkiem kwiku, ale nie ma pojęcia jak się ta część nazywa.Może noga z kością? Porozmawiajcie z rzeźnikiem.Najważniejsze jest to, że jest mięsista,a mięso należy pokroić na trzy kawałki mające po ok. 5-centymetrowe boki)
  • 340 g pręgi cielęcej , podzielonej na 3 kawałki mające po ok.5-centymetrowe boki
  • 2 żeberka wieprzowe ( ok. 340 g ) podzielone na odcinki dł.ok. 8 cm.
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 6 x 400 ml puszek najczystszych pomidorów bez skórki, jakie znajdziecie ( przeczytajcie skład!!! )
  • kilka listków bazylii
  • sól do smaku
  • 680 g rigatoni u mnie DUŻE RURKI MAKARONY POLSKIE
  • garść gruboziarnistej soli morskiej do gotowania makaronu
  • szklanka świeżego tartego parmezanu
  • świeże pieczywo
Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Do wysokiego i szerokiego garnka wlejcie oliwę, wsypcie pokrojoną w kostkę cebulę i nie włączajcie gazu! Jeszcze nie, więc się nie wyrywajcie!
Ułóżcie wszystkie kawałki mięsa na cebuli i dociśnijcie je palcami.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Pręga i golonki, świnie i krowy- wszystkie razem na dnie zimnego garnka!
To jest właściwy moment , by włączyć średni ogień.
SI DEVE IMBIONDIRE LA CIPOLLA- cebula musi się przyrumienić,a mięso ROSOLARE, czyli zróżowieć.
W tym czasie możecie coś sobie umyć.Będziecie czuli pokusę,jak ja, żeby podchodzić do garnka i sprawdzić, czy nie stało się coś złego.Musicie go jednak zostawić w spokoju.To jest tak, jak z wychowaniem dzieci.
Zawsze się o nich pamięta, ale nie trzeba nad nimi wisieć bez przerwy
Nie bądźcie nadopiekuńcze wobec swojego RAGU.
Od czasu do czasu poruszcie kawałki mięsa drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna.Po 9 minutach przełóżcie je na drugą stronę. Mięso uwalnia wodę i będzie tak robić jeszcze przez około 20 minut.
Tak długo, jak się to dzieje, jest za wcześnie na dodawanie wina. O obecności wody świadczą brązowe bąble na dnie garnka (...)
Gdy mięso jest brązowe i chrupiące z wierzchu, cebula wydaje się lekko przypalona, a bąbli jest coraz mnie, zwiększcie ogień (...) i polejcie kilkoma kroplami wina każdy kawałek mięsa (...)Powtórzcie tę czynność po minucie lub  dwóch, aż w ten sposób wlejecie do garnka całą szklankę wina.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

(...) do ciemnego sosu widocznego między kawałkami mięsa wciśnijcie po trosze pasty pomidorowej z tubki. Pasta powinna połączyć się z sosem, rozetrzyjcie ją.
Minęło 45 minut. (...)

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Zmiksujcie pomidory z 3 puszek blenderem ręcznym i przełóżcie je do garnka i nadal oczyszczajcie ścianki i dno garnka, mieszajcie. Po kilku minutach zmiksujcie pozostałe pomidory i dodajcie do czerwonego już RAGU.Ja od siebie dodałam jeszcze butelkę niezwykle pysznej passata di pomodoro z LIDL. Te pomidory w butelce są naturalnie gęste i nie ma w nich niespodzianek.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Ustawcie mały płomień (...)
Przykryjcie garnek.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Możecie wrócić do swojego pełnego zajęć życia , ale pamiętajcie by nie ściągać fartucha, bo mniej więcej za godzinę wasze RAGU zacznie szaleć jak burza (...)
Zaglądajcie do garnka mniej więcej co pół godziny, zdejmujcie z niego pokrywę i wycierajcie parę, która na niej się osadziła.Dodajcie sól i kilka listków bazylii.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Zamieszajcie RAGU , żeby nie przywarło do ścianek i dna garnka.
Podziwiajcie jak sos gęstnieje, ciemnieje i robi się coraz bardziej ARRAGIA-słowo to w neapolitańskim dialekcie oznacza ZŁY, ale też zawiesisty i gęsty.
Ten sos to złośnik.
Przykryjcie garnek.
Po drugiej godzinie możecie wyjąć wszystkie kawałki mięsa z wyjątkiem żeberek-te zostają do końca.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Gdy RAGU gotowało się w sumie 3 godziny, wyłączcie ogień.
Ugotujcie duże rurki w osolonej wodzie i po odcedzeniu wrzućcie makaron do garnka z ciemnoczerwonym RAGU.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,


Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Posypcie potrawę parmezanem i podawajcie ze świeżym pieczywem ( u mnie chleb z makiem ) do wybierania sosu.


Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Mięso można podać po zjedzeniu makaronu, nigdy równocześnie. ( zazwyczaj na tym samym talerzu ).

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

ECCO FATTO- wszystko gotowe.
Teraz możecie zdjąć fartuch.

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,


Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,

Czarna Owca,takie życie tylko w Neapolu,Makarony Polskie,pasta con la salsa, ragu,kuchnia włoska,kuchnia  śródziemnomorska,italian food,cibo italiano,



Komentarze

  1. Z chęcią przeczytałabym tę książkę. A już na takie danie to miałabym ochotę bez dwóch zdań. Obie rzeczy są świetną inspiracją. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne danie :-) pełne słońca i smaku :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!