Kopytka z gulaszem z pieczonego indyka
To
bez wątpienia smak dzieciństwa, ale nie tylko!
Przypominają
mi również Włochy. U nas jedzone w dzień powszedni, natomiast we
Włoszech gnocchi jedzone są raczej od święta!
Składniki
na kluski leniwe
600
g ugotowanych ziemniaków
- 300 g twarogu półtłustego
- 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 łyżki parmezanu
Składniki
na gulasz
- porcja mięsa z indyka bez kości
- oliwa z oliwek
- czosnek 3 ząbki, można więcej
- sól i pieprz do smaku
- mleko kokosowe
- pietruszka natka
Mięso
umyj i włóż do szklanego żaroodpornego naczynia do zapiekania.
Natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj również oliwy.
I tak marynuj przez całą noc.
Na
drugi dzień podlej wodą i piecz do miękkości w piekarniku na
180-200 stopni. Pod przykryciem.
Nie
odlewaj sosu , który się wytworzył, będzie potrzebny. Odlej go ,
podgrzej i wymieszaj z mlekiem kokosowym. Mięsko pokrój w
kawałeczki, dołóż. Sos gotowy!
Następnie
ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Gdy będą chłodne
przemiel w maszynce do mięsa, a następnie zmiel twaróg. Dodaj
parmezan, sól, jaja i mąki. Wyrób ciasto. Jak będzie się lekko
kleić do ręki, podsypcie jeszcze mąką. Odkrawajcie po kawałeczku
,a następnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem
,ruchem raczej zdecydowanym. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy
wypłyną gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie
masłem.
Moje
kopytka mają formę długą i mają również formę kwadracików.
Ostatnio
dzieci tak się rzuciły na kopytka długie, że wpychały po całym
do buzi. Wpadłam na pomysł robienia kwadracików. Wiem ,że wtedy
włożą sobie po jednym ,ale ....małym.
Wsypcie
kopytka na patelnię – potrzebną ilość- zalejcie gulaszem, lekko
podgrzejcie.
Wyłóżcie
na talerze .
Posypałam
czarnuszką i natką pietruszki.
Jest
pysznie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!