Kopytka z gulaszem z pieczonego indyka

jak zrobic kopytka,jak zrobic kluski leniwe,gnocchi,come fare gnocchi,parmezan,co to jest czarnuszka,szybki obiad

To bez wątpienia smak dzieciństwa, ale nie tylko!
Przypominają mi również Włochy. U nas jedzone w dzień powszedni, natomiast we Włoszech gnocchi jedzone są raczej od święta!


Składniki na kluski leniwe
600 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki parmezanu




Składniki na gulasz
  • porcja mięsa z indyka bez kości
  • oliwa z oliwek
  • czosnek 3 ząbki, można więcej
  • sól i pieprz do smaku
  • mleko kokosowe
  • pietruszka natka
jak zrobic kopytka,jak zrobic kluski leniwe,gnocchi,come fare gnocchi,parmezan,co to jest czarnuszka,szybki obiad


Mięso umyj i włóż do szklanego żaroodpornego naczynia do zapiekania. Natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj również oliwy. I tak marynuj przez całą noc.
Na drugi dzień podlej wodą i piecz do miękkości w piekarniku na 180-200 stopni. Pod przykryciem.
Nie odlewaj sosu , który się wytworzył, będzie potrzebny. Odlej go , podgrzej i wymieszaj z mlekiem kokosowym. Mięsko pokrój w kawałeczki, dołóż. Sos gotowy!


Następnie ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Gdy będą chłodne przemiel w maszynce do mięsa, a następnie zmiel twaróg. Dodaj parmezan, sól, jaja i mąki. Wyrób ciasto. Jak będzie się lekko kleić do ręki, podsypcie jeszcze mąką. Odkrawajcie po kawałeczku ,a następnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem ,ruchem raczej zdecydowanym. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyną gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem.

jak zrobic kopytka,jak zrobic kluski leniwe,gnocchi,come fare gnocchi,parmezan,co to jest czarnuszka,szybki obiad

Moje kopytka mają formę długą i mają również formę kwadracików.
Ostatnio dzieci tak się rzuciły na kopytka długie, że wpychały po całym do buzi. Wpadłam na pomysł robienia kwadracików. Wiem ,że wtedy włożą sobie po jednym ,ale ....małym.
Wsypcie kopytka na patelnię – potrzebną ilość- zalejcie gulaszem, lekko podgrzejcie.
Wyłóżcie na talerze .
Posypałam czarnuszką i natką pietruszki.

Jest pysznie!


jak zrobic kopytka,jak zrobic kluski leniwe,gnocchi,come fare gnocchi,parmezan,co to jest czarnuszka,szybki obiad

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!