Wegetariańskie lasagne graham


lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

Któż z nas nie lubi włoskiego lasagne? Ja lubię, i to bardzo lubię. Będąc we Włoszech miałam okazję spróbować wielu odmian lasagne. Najpopularniejsze jednak to lasagne bolognese i lasagne Napoli. Zdarzają się też słodkie lasagne i lasagne wegetariańskie.
Ja dziś zrobię dość szybkie wegetariańskie lasagne. Dodam mleka kokosowego zamiast klasycznego beszamelu.
Do dzieła!


Składniki

  • warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami HORTEX
  • 12 płatów lasagne fit graham ( u mnie do formy wchodzi 12 płatów, po 4 płaty na warstwę, czyli będzie 3 warstwy płatów )
  • butelka sosu pomidorowego (passata di pomodoro)
  • olej kokosowy, oliwa z oliwek
  • puszka mleka kokosowego+sól,pieprz, gałka muszkatołowa+mąka
  • tarty parmezan, dość duża ilość
lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

Gotujemy wodę w rondlu. Lekko solimy i obgotowujemy płaty lasagne fit graham .
Wyciągamy i rozkładamy , każdy pojedynczo na rozłożonej ściereczce kuchennej.
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wrzucamy warzywa na patelnię, oczywiście usuwamy wcześniej torebkę z przyprawami, która jest w opakowaniu. Przyprawimy później.

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

Przykrywamy i dusimy warzywa , aż będą al dente.
Dodajemy sos pomidorowy, przykrywamy , doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok. 5 minut. Po chwili dodajemy przyprawy. Są tak dobrane, żeby nie przyprawiać już od siebie.
Jeszcze 2 minuty i sos gotowy. Teraz ścieramy parmezan.

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,


Następnie przygotowujemy sos beszamelowy.
Zagotowujemy mleko kokosowe. Solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, mąkę i miksujemy na krem. Mąkę dodajemy na oko ciągle miksując.

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

Nacieramy formę olejem kokosowym. Na dno dodajemy trochę sosu pomidorowego z jak najmniejsza ilością warzyw, następnie trochę białego sosu. 

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

Kładziemy warstwę z płatów makaronu.
Na tę warstwę kładziemy warzywa w sosie pomidorowym, biały sos, parmezan. 

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

Przykrywamy makaronową warstwą i powtarzamy operację. Przykrywamy makaronem i ostatnią warstwą jest sos biały i spora ilość parmezanu. 

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,


Kilka "ścieżek" z oliwy z oliwek i można włożyć do piekarnika na 190 stopni około 30-40 minut aż do zezłocenia się wierzchu.

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

Wegetariańskie lasagne podane z liściem bazylii są niebywale pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach, ale skórka na wierzchu jest wspaniale chrupiąca .

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

Jak dla mnie zawsze najlepsze na drugi dzień.
Moc z posiłku, bez wysiłku!

Smacznego!


lasagne,wegetariańskie lasagne,lasagne bez mięsa,mrożonki hortex,włoskie lasagne,kuchnia włoska,

Mój dzień z Hortex

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!