Terrina wielkanocna
Niebawem
Święta Wielkanocne i czas spotkań rodzinnych. Na naszym stole nie
może zabraknąć na śniadanie tej zimnej przystawki o wdzięcznej
nazwie Terrina wielkanocna.
Galaretka wielkanocna to przekąska
szybka i efektowna, zrobicie ją niemal błyskawicznie z kilku
składników , czas chłodzenia godzina, ale radzę potrzymać całą
noc w lodówce.
Obowiązkowo w naszej terrinie występuje symbol
Wielkanocy- jajo. Kolorowe warzywa to żywy akcent – ta przekąska
to ozdoba wielkanocnego stołu. W mojej terrinie zielony groszek nie
rozłożył się równomiernie, stąd nie widać go w pierwszym
plastrze, możecie zwiększyć jego ilość. Odradzam użycia warzyw
konserwowych- marchewki i groszku. Groszek z puszki nie jest tak
pięknie zielony jak ten mrożony, ugotowany.
Zapraszam
po przepis !
Składniki
- szynka włoska gotowana Hańderek - 4 grube plastry
- 250 g mrożonki marchewka+groszek
- 3 łyżki kukurydzy z puszki ( z tą nie należy przesadzać, aby całość nie była zbyt słodka)
- 4 ugotowane na twardo jaja
- 240 g słoiczek sosu ziołowego z czosnkiem
- 150 g rosołu- u mnie rosół z kaczki . Jeśli nie macie rosołu może być z pół kostki rosołowej.
- 6 łyżeczek żelatyny
- 10 łyżek śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
Szynkę
pokrój w kosteczkę, warzywa-marchewkę i groszek ugotuj al dente.
Nie mogą się rozgotować.Odstaw warzywa do całkowitego
wychłodzenia. Jaja na twardo obierz . W gorącym rosole rozpuść
żelatynę szybko i dokładnie, aby nie pojawiły się grudki. Odstaw
do wychłodzenia.
Śmietankę
ubij na sztywno, dodawaj następnie sos ziołowy z czosnkiem i ciągle
miksując dosmacz solą i pieprzem. Na koniec wlej tężejący rosół
i zmiksuj. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Jeśli masz
podłużną silikonową formę to będzie ona idealna, gdyż terrina wielkanocna po wysunięciu będzie idealnego kształtu i będzie również (co
nie pozostaje bez znaczenia) pozbawiona "zmarszczek" jakie
daje właśnie folia spożywcza. U mnie jest właśnie folia
spożywcza., ale następnym razem będzie już forma silikonowa.
Szynkę,
kukurydzę oraz warzywa mieszamy razem.
Wrzucamy do masy śmietanowej,
szybko, ale delikatnie mieszamy, gdyż ta już zacznie nam tężeć.
Na dno formy układamy całe jaja jedno za drugim i wkładamy masę.
Wygładzamy łopatką.
Wkładamy do lodówki.Przed podaniem
dekorujemy na sposób wielkanocny. Terrina wielkanocna gotowa!
Kroimy
pierwszy plaster i ...smacznego!
Wesołych Świąt!
Terrina nie jest u nas tak popularna jak we Francji, ale warto od czasu do czasu zrobić taki specjał. To świetna przekąska na zimno, można ją przyrządzić w dowolnym wariancie: mięsnym, rybnym i wegetariańskim. Wygląda wykwintnie i ładnie prezentuje się na półmisku wyłożonym mieszanką różnych sałat. Robiłam już terriny mięsne i rybne, ale jakoś nigdy nie wpadłam na wersję wielkanocną z jajkiem i warzywami. W tym roku chyba się skuszę, bo wygląda bajecznie : )
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuń