Casarecce alle verdure.
Casarecce alle verdure.
Makaron casarecce z warzywami.
Casarecce alle verdure. |
Cukinia, marchew, fasolka szparagowa i groszek, wszystkie warzywa są dostępne przez cały rok, czy to świeże na straganach, czy w postaci mrożonek. To rustykalne danie, o prostym, ale niezwykle bogatym smaku, kolorowe i odpowiednie dla każdego, nawet wegańskich gości ( bez pecorino ). To inteligentny sposób na zachęcenie młodych ludzi do jedzenia dużej ilości warzyw, ale też doskonały sposób na zapełnienie żołądka tych, którzy chcą przejść na dietę, ale nie być głodnymi. Mimo iż jest to bogata potrawa, nie wymaga właściwie żadnych umiejętności, jest bardzo prosta do wykonania. Przygotujesz je w 30 minut.
Casarecce alle verdure. |
Składniki:
- 500 g casarecce
- 100 g groszku- może być mrożony
- 100 g fasolki- może być mrożona
- cukinia
- 2 szalotki
- marchewka pokrojona w talarki
- brokuł- różyczki
- kukurydza
- listki mięty lub bazylii
- 4-5 łyżek tartego pecorino
- sól, pieprz, olio evo
Casarecce alle verdure. |
Przygotuj warzywa. Jeśli są to warzywa mrożone to najpierw podsmaż szalotkę na oliwie, wrzuć warzywa i duś do miękkości , na koniec dodaj pomidorki i duś przez chwilkę. Jeśli jednak zdecydujesz się na warzywa świeże musisz je wcześniej ugotować. Odcedzone obsmaż na oliwie z szalotką. Mrożonki są bardzo wygodne, smaczne i masz gwarancję, że zostały zebrane w sezonie.
Ugotuj makaron. Odcedź al dente i podduś chwilkę z warzywami. Na koniec dodaj kukurydzę. Podawaj z pecorino i świeżymi ziołami np. mięta czy bazylia!
Casarecce alle verdure.
Ingredienti:
- pasta a forma di casarecce
- 100 g di pisellini anche surgelati
- 100 g di fagiolini surgelati o freschi
- 2 zucchine baby
- carote tagliate a rondelle
- broccoli
- semi di mais
- pecorino grattuggiato
- olio evo
- 2 scalogni
- sale e pepe qb.
- foglie di menta o basilico.
Casarecce alle verdure. |
Taglia la verdura a forma preferita, butta nel acqua bollente. Cuoci al dente. Se invece usi verdure surgelate basta friggerli con un filo d'olio e scalogno finche diventino morbide. Cuocete nel frattempo la pasta. Appena la scolate, buttatela dentro le verdure e cuocete un po assieme. Servite piatto con una spolverata di pecorino con foglie di menta oppure basilico.
Proste dania z warzyw są najlepsze. Lekkie, smaczne. A teraz są już wegańskie odpowiedniki serów, więc i dla wegańskich gości danie będzie pełne smaków.
OdpowiedzUsuńSam warzywniak :) no prawie :) taki skład bardzo mi odpowiada. Gdybym miala drukować wszystkie te przepisy to juz by po sufit sięgały, a że robię zdjęcia ekranu, to brakuje mi pamięci :)
OdpowiedzUsuńMyślałam że to sałatka a to Piekne, kolorowe i zdrowe danie z makaronem.
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny dla mnie! Uwielbiam makaron w połączeniu z warzywami :-) To, że przygotowuje się go w 30 minut, tylko dodaje mu walorów :-) Na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńCasarecce to pyszne kluseczki. Często je przygotowuję, bo wspaniale łączą się z wieloma smakami. Twoja warzywna wersja też mi bardzo odpowiada.
OdpowiedzUsuńLubię takie dania. Niby nic, niby zwyczajnie, a jednak przepysznie i pachnąco. Jeśli chodzi o makarony to jesteś dla mnie Mistrzynią :)
OdpowiedzUsuńWspaniała lekka propozycja obiadowa, ostatnio mniej jem mięsa i takie dania przyjmuje z otwartymi ramionami. Czy raczej powinnam powiedzieć,otwartym sercem i ustami. 🥗💚
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentuje. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuń