Maccheroncini al forno con verdure
Maccheroncini al forno con verdure.
Makaron z warzywami z piekarnika.
Maccheroncini al forno con verdure |
Zbilansowane danie o śródziemnomorskim smaku, złożone ze świeżych warzyw, ziół i parmezanu.
Niezwykle proste, ale i aromatyczne. Spróbujcie je zrobić. Makaron z warzywami Was zaskoczy swoim smakiem.
Maccheroncini al forno con verdure |
Składniki:
- 200 g makaronu
- łyżka oliwy z oliwek
- posiekana duża czerwona cebula
- ząbek drobno siekanego czosnku
- 1 papryka zielona i czerwona drobno siekane
- 1 łyżeczka chili
- 70 g drobnego groszku zielonego
- 400 g krojonych pomidorów, mogą być z puszki
- 50 g tartego parmezanu
- sól i pierz do smaku
Maccheroncini al forno con verdure |
Jak zrobić pyszną makaronową zapiekankę?
W garnku zagotować wodę, dodać sól i ugotować makaron al dente. Odcedzić i odłożyć na bok.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i usmażyć cebulę oraz czosnek, przez około 5 minut uważając aby ich nie przypalić. Dodać chili i smażyć przez 3 minuty . Wrzuć warzywa- paprykę najpierw, a następnie groszek, gotuj, ale nie rozgotuj. Dodaj pomidory i koło 125 ml wody. Duś około 5 minut mieszając dość często. Zdejmij z ognia i przełóż do makaronu. Mieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki sosu i warzyw połączyły się z makaronem. Całość wyłóż do formy ceramicznej wysmarowanej masłem i zapiekaj jakieś 20 minut. Posyp parmezanem i zapiekaj jeszcze kolejne 5 minut. Podawaj natychmiast.
Maccheroncini al forno con verdure.
Un piatto equilibrato, dal gusto mediterraneo, composto da verdure fresche, passata di omodoro e parmigiano.
Ingredienti:
- 200 g di maccheroncini
-1 cucchiaio di olio evo
- 1 cipolla rossa tritata
- 1 sicchio d'aglio tritato
- 1 cucchiaino di peperoncino in polvere
- 1 peperone verde privato dei semi e dei filamenti e tagliato a lastrelline
- 1 peperone rosso trattato come verde
- 70 g di piselli fini
- 400 g di pomodori a pezzettini
- 50 g di parmigiano grattugiato
- sale e pepe a piacere
Maccheroncini al forno con verdure |
Come fare un piatto gustoso di pasta al forno?
Portate a ebolizone una pentola di acqua, salate e cuocete i maccheroncini al dente. Scolate e tenete da parte. Riscaldate il forno al 220 gradi C. Versate l'olio in una padella e soffriggetevi la cipolla e l'aglio per 5 minuti circa, facendo attenzione a non bruciarli. Aggiungete il peperoncino e i peperoni e lasciate cuocere per 2-3 minuti, finche le verdure saranno ammorbidite al punto giusto, ma non stracotte. Unite i piselli, il pomodoro e circa 1,25 dl di acqua. Portate a ebollizione e lasciate sobbollire per 5 minuti, mescolando spesso. Togliete dalla fiamma e versate in una ciotola capiente insieme ai maccheroncini. Mescolate con cura il tutto finche la pasta sara condita in modo uniforme. Versate quindi i maccheroncini alle verdure in una teglia da forno e infornate per 20 minuti. Cospargerete con il parmigiano e rimettete in forno per altri 5 minuti. Portate subito in tavola.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!