Jajka po florencku
Jajka po florencku.
Uova alla fiorentina.
![]() |
Jajka po florencku |
Jajka sadzone na szpinaku, z tartym parmezanem i gałką muszkatołową: proste i pyszne, a przede wszystkim lekkie i smaczne danie do zrobienia na kolację czy śniadanie.
![]() |
Jajka po florencku |
Skła dniki na 4 osoby:
- 4 jaja
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 kg szpinaku już umytego
- 1 mała cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
- 50 g startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- ulubione dodatki
![]() |
Jajka po florencku |
Jak zrobić jajka po florencku?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Cztery jednoporcjowe kokilki wysmaruj połową oliwy z oliwek. Szpinak przygotuj i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę i czosnek przez 2 minuty i dodaj szpinak uprzednio lekko go soląc. Smaż aż zwiędnie i zmniejszy się jego objętość. Rozłóż szpinak w naczynkach do zapiekania i nie dociskaj go, w każdej porcji szpinaku zrób wgłębienie, dołeczek i wbij jajo. Posyp połową parmezanu i tartą gałką muszkatołową. Piecz około max 15 minut, aż jaja się zetną. I serwuj natychmiast z ulubionymi dodatkami.
![]() |
Jajka po florencku |
Uova alla fiorentina.
Ingredienti per 4 persone:
- 4 uova
- 2 cucchiai di olio evo
- 1 kg di spinaci
- 1 iccola cipolla bianca sbuciata e finemente tritata
- 1 sicchio d'aglio finemente tritato
- 50 g di parmigiano grattugiato
- 1 grattata di noce moscata
- contorno a piacere
![]() |
Jajka po florencku |
Come fare uova alla fiorentina?
reriscaldate il forno a 180 gradi. Ungete con 1 cucchiaio d'olio 4 cocottine monoporzione. Mondate gli spinaci, lavateli bene e scolateli, quindi tritateli grossolonamente. In una capiente padella scaldate il resto d'olio evo e soffriggetevi cipolla e aglio per due minuti, quindi unite gli spinaci e fateli cuocere per 2-3 minuti salando leggermente e mescolando in continuazione, finceh saranno appassiti. Distribuite gli spinaci nelle cocottine e, senza pressarli ricavate in ognuna di esse una fessura in cui romperete delicatamente 1 uovo. Cospargerete con meta del parmigiano gratuggiato e con la noce moscata. Infornate per 10 - 15 minuti, finche le uova appariranno ben rapprese, e servite subito in tavola, accompagnando con contorno preferito di qualche insalata croccante.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!