Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką
Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką.
Klasyczna włoska zupa z soczewicy.
![]() |
Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką |
Oto smaczna i klasyczna odsłona zupy z soczewicy, którą najczęściej serwują na Kalabrii i Sycylii, głównie w Sylwestra i w Nowy Rok, aby pieniążki mnożyły się i aby było ich tyle, ile ziaren soczewicy. Soczewica jest pyszna, uwielbiam soczewicę, nawet gotowaną samą na wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Ta wersja zupy jest z dodatkiem duszonego selera naciowego i marchewki oraz cebuli ( i czosnku, bo lubię ).
![]() |
Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką |
Składniki na zupę z soczewicy :
- 300 g soczewicy
- seler naciowy, 2 łodygi
- 1 marchewka pokrojona w plastry
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz do smaku
![]() |
Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką |
Jak przygotować zupę z soczewicy?
Zupa z soczewicy to łatwy przepis i przy tym bardzo zdrowy. W razie potrzeby oczyść suchą soczewicę usuwając ewentualne zanieczyszczenia. Opłucz i włóż do garnka z zimną wodą, tak aby poziom wody był około 3 cm wyższy niż poziom soczewicy. Ta zupa ma być bardzo gęsta. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut, nie pozwól, aby ziarenka się rozpadły. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę, umyj seler i obierz marchewkę, pokrój na plasterki, obierz czosnek, przekrój wzdłuż na pół. Pokrojone warzywa odsmaż na oliwie z oliwek, mniej więcej 5 minut. Dodaj do zupy, Wymieszaj i gotuj jeszcze 5- 10 minut, aż soczewica osiągnie pożądaną konsystencję i gęstość. Posól dopiero pod koniec gotowania. Podawaj z surową oliwą z oliwek.
![]() |
Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką |
Ostatnio bardzo rozsmakowałam się w soczewicy, która w Galicji jest bardzo popularna. Bardzo chętnie wypróbuję przepis na sycylijską zupkę. Może i moje pieniądze się pomnożą ;-)
OdpowiedzUsuńKasiu bardzo ciekawa ta Twoja zupa. Nie pamiętam czy kiedyś jadłam taką zupe z soczewicy. Z chęcią spróbuję bo wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te jarzynowe zupy. Są tak bogate w smaki, że mogłabym je jeść codziennie trzy razy dziennie. Niedawno miałam dyskusję z pewną panią, która twierdziła, że Włosi zup nie jedzą...ha ha ha!
OdpowiedzUsuń